Hoppa till huvudinnehåll

Den goda föreläsningen

Den goda föreläsningen är en valbar kurs inom den behörighetsgivande högskolepedagogiska utbildningen vid LU. Kursen riktar sig främst till lärare med föreläsningserfarenhet och helst ska deltagarna också ha egna föreläsningar under den tid som kursen går. Vid fler sökande än platser på kursen prioriteras dessa sökande. Övriga lärare är välkomna i mån av plats.

En stor del av undervisningen vid universitetet bedrivs i form av föreläsningar, en form med både för- och nackdelar. Kursen behandlar några av dessa. Vidare tar kursen upp ett antal konkreta metoder för hur föreläsningar kan genomföras och utvärderas. Syftet är att deltagarna efter kursen ska ha fördjupat sin förståelse kring föreläsningen som undervisningsform och dessutom praktiskt arbetat med att utveckla sina egna föreläsningar.

Kursupplägg

Kursen har ett antal schemalagda träffar (se aktuellt schema) med en blandning av lärarledd undervisning, deltagar­undervisning och diskussioner. Vidare tillkommer auskultationsarbete, förberedelse av deltagar­undervisning och inspelningsuppgift i grupp mellan kursträffarna. För möjlighet till godkänt på kursen krävs 80 % närvaro vid schemalagda tillfällen.

Förkunskapskrav

För tillträde till kursen krävs normalt examen på grundnivå. Dessutom rekommenderas att man tidigare genomgått någon högskolepedagogisk översiktskurs eller motsvarande.

Omfattning

Kursen motsvarar 2 veckors arbete. För den som vill tillgodogöra sig 3 veckor tillkommer en skriftlig uppgift, där man redovisar en pedagogisk reflektion grundad på egen undervisningserfarenhet. Innehåll och utformning avtalas i diskussion med kursledarna.

Kursplan

Kursledare

Anmälan

Kursen ges för deltagare från hela Lunds Universitet.

Anmälningar från LTH-lärare kommer att prioriteras i anmälningsordning. Övriga lärare anmäler sig via sin fakultet.

Höstens omgång av kursen pågår, och anmälan till den har stängt.

Till våren startar en ny kurs - sista anmälningsdag är 8 mars. 
Anmäl dig här!

Träffar:

29/3

31/3

3/5

5/5

10/5 (i MNO:M313)

2/6

Tid 13:15-17

Om inget annat anges äger träffarna rum i sal Brunnen på Studiecentrum.

Engelsk kursversion

Denna kurs ges även på engelska
The Good Lecture

Information

Lämnas av kursledarna - du ser dem i listan till vänster.

Sidansvarig: servicedesk@lu.se | 2020-12-07