Hoppa till huvudinnehåll

John E Franzén

Cadillac Eldorado från 1965–66 I V-husets foajé av John E Franzén, född 1942, är en märkvärdig målning. Den återger bilen i närmast naturlig storlek, med det udda formatet 160 gånger 645 centimeter, och köptes 1967 av Statens Konstråd till V-husets invigning (på uppmaning av Klas Anshelm).

En stor del av arbetet med målningen utfördes sommaren 1965, då han bodde hos vänner i Hälsingland. Duken rymdes inte i huset, så han fick spänna upp den på en vägg utomhus, där han jobbade till sent under de ljusa sommarnätterna. Målningen följde sedan med när Franzén flyttade till Kalifornien, där han bodde i flera år och påverkades av amerikansk popkonst, med motiv från bland annat Hells Angels. Cadillac Eldorado visades först i utställningen Bildkonst och massmediebild i universitetshuset 1967.

Något lika extatiskt har Franzén inte senare frammanat i bild, skrev konstkritikern Ulf Linde i den bok som fanns utställd intill konstverket. Målningen är ”en euforisk dagdröm om manlig potens och kvinnlig libido”.

I nästan 50 år kunde studenter och anställda vid LTH närstudera målningen. Men målningen påverkades av tidens tand. Den fick kaffefläckar, krackeleringar och färgbortfall, och när Statens konstråd lät göra en värdering av verket 2016 visade det sig att tavlan var värd 17 miljoner kronor. Till slut beslutade Statens konstråd att Cadillac Eldorado måste konserveras för att undvika fler skador, och därför flyttades tavlan till Moderna Museet i Stockholm.

Flytten orsakade debatt och lite protester. Sydsvenskans kritiker Tor Billgren skrev så här: ”Det är självfallet synd att Cadillac Eldorado nu slutgiltigt försvinner från Lund. Samtidigt kan jag hålla med om att entrén till LTH inte är bästa platsen för en målning som måste betraktas som ett av efterkrigstidens viktigaste svenska konstverk.”

När originalet flyttades fick LTH ett digitalt tryck, som enligt John Franzén ligger väldigt nära originalet, som ersättning. Replikan är gjord före konserveringen, alltså med kaffefläckar och allt, och är signerad av konstnären som närvarade vi återinvigningen. Så nu pryder Cadillac Eldorado åter V-husets entré.

Sidansvarig: yens.wahlgren@lth.lu.se | 2020-12-07