Hoppa till huvudinnehåll

Tirill Hasselknippe

Skulpturgruppen Surfboards av Tiril Hasselknippe (född 1984) är placerad i foajén i V-huset, LTH. I foajén hänger sedan tidigare Cadillac Eldorado av konstnären John E Franzén, och det är också detta verk som är inledningen till Hasselknippes verk. Både surfning och bilkultur förknippas med Kalifornien och de båda konstverken i V-huset har rötterna i gemensam historia – med femtio års mellanrum.

Det finns också beröringspunkter mellan Hasselknippes val av material, plast, betong, sand och stål och V-husets utbildningsprogram. Glasfiber, som är ett av materialen i skulpturen, används bland annat till båtar, bilar och surfbrädor. 

De fem surfbrädorna i skulpturgruppen går i en färgskala som bygger på upplevelsen av färg vid Kaliforniens stränder. Varje surfbräda i skulpturen motsvarar, i tyngd och proportioner, människan. Hasselknippe beskriver sin erfarenhet av fysisk skulptural gestaltning och surfning såhär: ”Att surfa är som att flyga. Kroppen både rör vid vattnet och inte. Din fysiska kropp dekonstrueras och smälter in i den större kroppen under dig. Du faller av och in i en omfamning av omfattande magnitud. Den drar dig runt i riktningar du själv inte valt. Du håller upp armarna för att skydda dig tills du återuppstår som människa.”

Tiril Hasselknippe är utbildad vid Malmö Konsthögskola.

Sidansvarig: yens.wahlgren@lth.lu.se | 2020-12-08