Nyheter | Till nytta för samhällsbygget
Backafloden – den bortglömda stormfloden som kan lära oss för framtiden
Stormfloden som för 150 år sedan svepte bort hela samhällen och fick flera hundra människor att mista livet är nästan bortglömd idag. Detta trots att Backafloden är en av de värsta naturkatastrofer som drabbat södra Östersjön. I en nyligen publicerad kunskapsöversikt om stormfloder visar forskare vid Lunds universitet att bevarandet av det [...]

Tvärvetenskaplig forskarskola på Skånes stränder
Kusten förändras. Havet äter sig längre in på land och strandremsan som man minns från barndomen ser inte likadan ut längre. Tiden är en faktor, men klimatförändringar påverkar också hur stranden och havet förvandlas.

Lokala skyfall ska inte gå under radarn
För att få en bättre bild av var och när himlen öppnar sig och regnet öser ner undersöker forskare vid LTH om universitetets radarteknik och privatpersoners regnmätare kan komplettera nationella väderstationer.

Elvägen – framtidens väg att ta?
Många bilar som rullar på våra vägar är eldrivna – och de blir fler. Att driva bilen på el är en viktig pusselbit i omställningen till ett fossilfritt samhälle, men den ställer höga krav på batteriteknik och smarta laddlösningar. En väg framåt kan vara elvägen, menar LTH-forskaren Mats Alaküla.

LTH lanserar profilområden för starkare svar på samhällsutmaningar
Nu lanserar LTH profilområden för sin samlade spetskompetens inom forskningen. Dessa tvärvetenskapliga områden ska bidra till ökad samverkan med näringslivet och samhället. Kraftsamlingen görs kring sju teman: aerosoler, AI och digitalisering, avancerade ljuskällor, cirkulär byggindustri, energiomställning, nanovetenskap och teknik för hälsa.

Kylt leveransskåp kan underlätta näthandel för äldre
E-handeln ökar i rekordfart och nästan allt går att handla på nätet. Kläder, hemelektronik och livsmedel – för de flesta konsumenter står varorna utanför dörren när de önskar. Men än så länge når e-handelns leveranser inte den äldre befolkningen i lika stor utsträckning.

Internationellt samarbete om skogsbränder
Två globala forskningsinitiativ tilldelas gemensamt nio miljoner kronor från Underwriters Laboratories (UL) för att öka kunskapen om skogsbränder. I samarbetet ingår internationella brandforskningsorganisationer och universitet, och Lunds universitet är ett av lärosätena som medverkar i konsortiet som genomför forskningen. Margaret McNamee, [...]

Hög tid att öva skogsbrand
Det är bara en tidsfråga innan skogsbränder drabbar Sverige oftare än hittills. Det hävdar brandforskaren Enrico Ronchi som anser att det är dags att boenden i riskområden börjar öva evakuering.

De har skrivit nytt standardverk för byggbranschen
Det har länge saknats en heltäckande lärobok som följer hela byggprocessen, ansåg lärare och forskare i byggproduktion som för mer än tio år bestämde sig för att ändra på den saken. Nu är resultatet helt klart: bokserien "Byggledning" omfattar tvåtusen sidor och ett omfattande digitalt material. Innehållet vänder sig till ingenjörsstudenter och är [...]

Fritidsresandet lär öka i takt med hemmajobbandet
Mer distansarbete leder inte nödvändigtvis till minskat resande. I stället kan fritidsresandet öka för att kompensera hemmasittandet, tror transportforskaren Lena Winslott Hiselius. För kollektivtrafiken kan det bli en utmaning.