Nyheter | Till nytta för klimatet
Nytt centrum för livsmedelsberedskap får 60 miljoner kronor
Sverige behöver ett livsmedelssystem som fungerar i tider av både kris och krig. Ett nytt centrum för att säkra tillgången till mat etableras nu vid Lunds universitet.
Hälsorisker i fokus under energisektorns gröna omställning – medel till arbetsmiljöforskning
En grön omställning till ett klimatneutralt energisystem kan bidra till en minskning av luftföroreningar på arbetsplatser, men det kommer också uppstå nya typer av föroreningar. Vilka är föroreningarna – och hur påverkar de människans hälsa? Lundaforskarna Joakim Pagels, docent i aerosolteknologi, och Karin Broberg, professor i arbets- och [...]
Förlegad bilnorm styr trafik- och transportpolitiken – cykeln missgynnas
Experter eniga – bilismen måste minska. Trots att hållbara transporter som cykel är bättre för miljö och hälsa står bilen fortfarande i centrum när myndigheter planerar. Det bekräftar en ny avhandling. I förlängningen står två samhällsmodeller mot varandra.
Koldioxidinfångning och urskogar i centrum när stipendiater utses av miljö- och klimatstiftelse
Koldioxidinfångning och kartläggning av urskogar står i fokus när ”Jan Hain Stiftelse för Vetenskaplig Teknisk forskning inom miljö och klimat” utser 2024-års stipendiater: Helena Svensson, docent i kemiteknik och Anders Ahlström, docent i naturgeografi och ekosystemvetenskap. Stiftelsen är en av fyra inom Hain Stiftelser – och ytterligare nio [...]
Lunds universitet i nytt FN-samarbete om vatten
Lunds universitet och FN:s universitet för vatten, miljö och hälsa etablerar en gemensam hubb med fokus på vatten. Satsningen ska stärka Lunds universitets koppling till FN, men också erbjuda ett unikt FN-spår för studenter.
Beredskap bortom bunkrade burkar
När det planeras för mat i kristider – vilka livsmedel föreställer vi oss då? Konservburkar och frystorkad mat tänker många, men faktum är att om det uppstår en kris så är det inte bunkrade konserver som räddar oss.
Hållbarhetsveckan: LTH diskuterar lösningar på klimatkrisen
Nyindustrialisering, kustperspektiv, cirkulärt byggande och koldioxidinfångning. Ämnena som LTH tar upp under Hållbarhetsveckan 8–13 april handlar om lösningar på klimatkrisen och hur jordens resurser ska användas mer varsamt. Programmet vänder sig till alla som vill vara med i diskussionerna om framtidens hållbara strategier.
Premiär för återvunnen viskos
Idag görs viskostyger av biomassa från skogen och helt återvunnen viskos finns inte. Nu har forskare lyckats göra ny viskos – av uttjänta bomullslakan.
Är koldioxidinfångning lagrad i basalt framtidens klimaträddare eller inte?
Léa Lévy, forskare i teknisk geologi, får 5,1 miljoner kronor från Marianne och Marcus Wallenbergs stiftelse för att undersöka hur mycket hopp man kan sätta till koldioxidinfångning direkt från luften som sedan lagras i bergarten basalt.
Forskning om vätgas påskyndas genom Volvostipendier för förbränningsmotorteknik
Nu inrättas doktorandstipendier fokuserade på vätgasteknik för förbränningsmotorer av Volvo i samverkan med LTH och Chalmers. Två doktorander kommer att bedriva sin forskning vid LTH, Lunds Tekniska Högskola samt Chalmers tekniska högskola, samtidigt som de har sin anställning inom Volvokoncernen. Rekryteringen påbörjas under första kvartalet 2024.