Hoppa till huvudinnehåll

Vad gör en ingenjör?

Ingenjörer har många olika möjligheter och chanserna är stora för ett utvecklande och kreativt arbete. Eftersom ingenjörer finns inom många branscher och har många olika arbetsuppgifter är det svårt att ge ett exakt svar om vad en ingenjör arbetar med. Men man kan säga att en ingenjör utvecklar och använder ny kunskap och teknik.  

Ingenjörens roll har förändrats de senaste åren, som ingenjör kan du arbeta med planering, konstruktion och utveckling av nya produkter, men även med marknadsföring. Civilingenjörer kan utöver det även arbeta med forskning och undervisning. Många ingenjörer får, efter stigande erfarenhet, ledande roller.

Ingenjörer kan arbeta inom många olika områden och branscher, bland annat inom energi, samhällsbyggnad, bygg, digital kommunikation och medicin. Oavsett inriktning har alla ingenjörer förmågan att snabbt hämta in nya kunskaper och lösa problem – ofta på nya sätt.

Samarbetar i projekt

En ingenjör arbetar oftast i projekt tillsammans med människor från andra ämnesområden och ibland från andra länder, och inte sällan som chef eller projektledare. Svenska ingenjörer är även uppskattade utomlands. 

Webinarium: Vad gör en ingenjör och vad krävs av dig?

Monica Almqvist, universitetslektor vid LTH (Lunds Tekniska Högskola) berättar om vad som krävs för att bli ingenjör och vad en ingenjör arbetar med. Till sin hjälp har hon Aida Skåreby Kalaaji som läser till civilingenjör i väg- och vatten på LTH. 

Stort behov av ingenjörer

Hur ser arbetsmarknaden ut framöver och vad kan du få för lön? 

Sidansvarig: servicedesk@lu.se | 2021-03-03