Hoppa till huvudinnehåll

Olle Bonniér

Healing the earth av Olle Bonniér (1925–2016). Konstnären förverkligade på LTH sin kanske allra djärvaste idé. På E-husets norra innergård drivs ett spel mellan elementen, jorden i en vall på gården, stenen lagd i spiral, vinden i membranet uppe i luften, vattenvirvlar runt den svävande stenen – ett kretslopp i rörelse mellan jord och himmel. På kvällarna seglar det vita ”membranet” över E-husets norra gård belyst nerifrån. En del åskådare tror att det är en radar eller en antenn, men det är ett konstverk med inslag av mystik och magi.

Det nio meter långa membranet är turbulent luftskruv 25 meter över marken. Det är byggt av flygplanskomposit, och efter aerodynamiska beräkningar av experten Sven-Olof Ridder. Även den stora stenen av diabas som hänger i stållinor från taken kallas membran.

Statens konstråd gav Bonniér uppdraget 1983, men först 1993 var det helt genomfört. Enligt skylten på gården är skulpturinstallationen uppförd 1987 i diabas, betong, plast, jord och rostfritt stål. Strax efter invigningen kraschade dock en prototyp till ”membranet”.

Konstnären brottades alltså med projektet i tio år. Många skisser och texter finns på Skissernas museum och på en vägg i E-huset. ”Utopi som verklighet” hette en utställning där Skissernas museum 1996 visade verk av Bonniér. 

Sidansvarig: yens.wahlgren@lth.lu.se | 2020-12-07