Hoppa till huvudinnehåll
Foto på kretskort vid en ingenjörsworkshop MaxIV.

Datateknik

300 högskolepoäng  •  5 år  •  Civilingenjörsexamen

Utbildningen

Vill du vara med och utveckla av framtidens digitala system? Då är detta utbildningen för dig. I allt från det enklaste trafikljuset till den mest avancerade månlandaren finns den där: datorn. Som civilingenjör inom datateknik är det du som tillsammans med andra designar och utvecklar dagens och framtidens datorsystem, vilket sammanhang de än återfinns i. Som civilingenjör i datateknik kommer du att ha stor valfrihet i yrkeslivet och du får möjlighet att arbeta med teknik som ligger i framkant av vad som är möjligt.

Utbildningen präglas av en helhetssyn på datatekniken som innefattar människan som utvecklare och användare. Det finns ett stort behov av civilingenjörer som kan hantera avancerade system anpassade efter människans behov både nu och i framtiden. Här får du chansen att bidra till och leda utvecklingen av ett digitaliserat samhälle i ständig förnyelse.

Som färdig civilingenjör i datateknik kommer du att vara väl förtrogen med människans roll i samhället och i de system där datorer ingår. Du vet hur datorer är konstruerade och hur nätverk av datorer är uppbyggda, och kommer även kunna styra industriella processer med hjälp av datorer.

Du kan utveckla datorprogram av olika slag och har en ordentlig matematisk grund, men även kunskaper inom exempelvis fysik, elektronik och digitalteknik. 

Upplägg och innehåll

Under de tre första åren får du en kvalificerad teknisk utbildning med en hel del matematik och grundläggande tekniska ämnen. Tidigt ägnas även en stor del av utbildningen åt utveckling av datorprogram, datorteknik och tillämpningar. Målet är att kunna utveckla datorprogram av skilda slag, veta hur datorer är konstruerade och hur nätverk av datorer är uppbyggda.

De sista två åren skaffar du dig en egen profil på din utbildning genom att välja en av åtta specialiseringar: Programvara, Inbyggda system, Bilder och grafik, Nätverk och säkerhet, Maskinintelligens, Hårdvarunära systemutveckling, Software Engineering samt System, signaler och reglering. Här finns också utrymme att läsa och komplettera med icke-tekniska kurser från hela Lunds universitet. 

Under utbildningen får du kontakt med forskning på internationellt sett mycket hög nivå inom till exempel programvaruutveckling, datasäkerhet, telekommunikation, reglerteknik och signalbehandling.

Det blir allt vanligare att teknologerna läser ett år utomlands. LTH har utbytesavtal med universitet över hela världen.

Framtiden

Arbetsmarknaden ser mycket ljus ut då det finns ett stort behov av civilingenjörer i datateknik. Din kompetens kan användas inom en mängd olika områden, till exempel processindustrin, telekomindustrin, media- och underhållningsbranschen och medicinska tillämpningar. Du har även möjlighet att fortsätta med en karriär som forskare inom universitetet. Som civilingenjör i datateknik kan du arbeta inom hela fältet mellan teknik och människa. Du kommer att kunna använda ett systemtänkande där såväl programvara och hårdvara, som teori och tillämpningar, tillsammans bildar en helhet.

Anmäl dig till utbildningen

Behörighet

Grundläggande behörighet

samt

  • Matematik 4 (eller äldre kurs Matematik E)
  • Fysik 2
  • Kemi 1

Examen

Civilingenjörsexamen i Datateknik
Master of Science in Engineering, Computer Science and Engineering

Årskurs / 1 /

Programvaruinriktade kurser

Matematik

Tillämpningsinriktade kurser

Fysik

Årskurs / 2 /

Programvaruinriktade kurser

Hårdvaruinriktade kurser

Matematik

Tillämpningsinriktade kurser

Årskurs / 3 /

Programvaruinriktade kurser

Tillämpningsinriktade kurser

Matematik

Årskurs / 4 & 5 /

Specialiseringar inom: Bilder och grafik, hårdvarunära systemutveckling, inbyggda system, maskinintelligens, nätverk och säkerhet, programvara, software engineering, System, signaler och reglering

Valfria kurser

Examensarbete

Till nytta för världen

"Tillsammans utforskar och skapar vi – till nytta för världen" är LTH:s vision. På LTH skapar vi utrymme för vetenskapliga upptäckter och nya, samhällsförbättrande innovationer. Våra utbildningar ger kunskap och verktyg som krävs för att du ska kunna vara med och bidra till att lösa de stora hållbarhets- och samhällsutmaningarna. Här nedanför kan du läsa mer om utbildningens fokusområden.

Joakim Cao

Studie- och karriärvägledare

joakim.cao@lth.lu.se

046-222 72 89

Pablo Hernandez

Programplanerare

pablo.hernandez@lth.lu.se

046-222 71 02

Carl-Johan Andersson

Internationell koordinator

carl-johan.andersson@lth.lu.se

046-222 15 11

Flavius Gruian

Programledare

flavius.gruian@cs.lth.se

046–222 45 18