Hoppa till huvudinnehåll

Högskoleingenjör i datateknik

180 högskolepoäng · 3 år · Högskoleingenjörsexamen

Utbildningen

Dataingenjörer behövs idag inom många branscher såsom design, sjukvård, miljö, finans, energi, media och tillverkning. Utbildningen handlar om datorsystem, både programvara och hårdvara, och präglas av ett ingenjörsmässigt arbetssätt. 

Genom att du i utbildningen tränas i olika projekt- och kravhanteringsmetoder förbereds du hela tiden inför ditt kommande yrkesliv. Du får också ta del av utbildningens goda kontakter med det lokala näringslivet genom gästföreläsare, studiebesök och projektarbeten. 

Datateknik är ett område i ständig förändring. Du kommer både under din utbildning och i ditt arbetsliv vara delaktig i denna spännande utveckling. Som dataingenjör kan du arbeta inom hela fältet mellan teknik och människa.  Utvecklingen inom datatekniken kommer att innebära ett allt större ansvar hos ingenjören som måste kunna anpassa tekniken till det samhälle vi lever i. Detta är en av de stora utmaningarna och det som gör ingenjörsyrket till ett framtidsyrke.

Utbildningen ger dig en bred teoretisk kunskapsbas inom datateknikområdet. För att få verklighetsförankring och för att ge dig färdigheter kopplas denna kunskap under utbildningen till praktiska uppgifter, projekt och problemlösning.

Karriär och arbetsmarknad

Högskoleingenjörer går en god och balanserad arbetsmarknad till mötes. Det finns en stor efterfrågan på högskoleingenjörer inom datateknik. Steget från avslutad utbildning till ett aktivt yrkesliv är kort. Utbildningen ger dig goda tekniska kunskaper vilket innebär att du efter avslutad utbildning kommer kunna vara produktiv direkt vilket gör dig attraktiv på arbetsmarknaden. 

Dataingenjörer behövs idag inom många branscher såsom design, sjukvård, miljö, finans, energi, media och tillverkning. Exempel på vad du kan arbeta som är programmerare, utvecklings- och testingenjör, drift- och underhållsingenjör, projektledare, systemutvecklare, embedded software-expert, IT-konsult och utbildare inom IT.

Bred utbildning som lönar sig

Alla LTH:s ingenjörsprogram är breda utbildningar som ger dig en solid grund att stå på. Som ingenjör kan du bidra till – och skapa nya lösningar för – en hållbar samhällsutveckling och en grön, miljövänlig omställning.

Som utbildad ingenjör har du hög ingångslön. För 2024 rekommenderar fackförbundet Sveriges Ingenjörer att högskoleingenjörer begär minst 38 100 kronor per månad i ingångslön.

LTH:s utbildningar till högskoleingenjör ges i Helsingborg, en stad som ger dig unika förutsättningar att få kontakt med regionens företag och näringsliv redan under din utbildning. 

Det första året ger kunskap om de grundläggande byggstenarna i datorn: digitalteknik, datorteknik, inledande datorkommunikation, programmering samt basfärdigheter i matematik.

Det andra året ägnas åt projektarbete och programmets profilämnen: datorsystem, databaser, tele- och datorkommunikation samt objektorienterad modellering och design.

Det tredje året innehåller fördjupningskurser, projekt med introduktion till idéutveckling och kravhantering samt examensarbete. Utveckling av datorbaserade system är oftast en uppgift för projektgrupper av olika storlek och därför är projektarbete en central del av utbildningen.

Som student får du inblick i arbetslivet genom studiebesök, gästföreläsare från näringslivet och projektarbete med företag som kunder. Nästan alla studenter på programmet väljer att utföra sitt examensarbete på ett företag, oftast som en följd av näringslivskontakter tidigare under utbildningen.

Under utbildningens tre år kommer du att få delta i flera temadagar kring ingenjörsrollen och ingenjörsmässighet. Temadagarna kallas för Ing-dagar och är obligatoriska moment inom dina kurser. På temadagarna behandlas kunskaper och färdigheter som du behöver som färdig ingenjör, exempelvis ingenjörsmässigt skrivande, att arbeta i team, digitala spår, etik och interkulturella aspekter.

Du erbjuds även möjligheten att certifiera dig i icke-teknisk ingenjörskompetens, CITIK. Du får då ett diplom som kan stärka ditt CV.

Vill du fortsätta studera har du efter avklarad högskoleingenjörsutbildning möjlighet till fortsatta studier till civilingenjör i datateknik vid LTH i Lund.

Lunds universitet hamnar på plats 8 i världen i QS World University Ranking: Sustainability, som rankar hållbar utveckling vid lärosäten i världen. 

Hållbar utveckling är en integrerad del i alla LTH:s utbildningar och du får kunskap och verktyg för att i framtiden arbeta med viktiga områden och påverka samhällsutvecklingen.  

Utbildningen inom Datateknik lär dig att arbeta med lösningar för flera av de globala målen, särskilt:

  • Hållbar industri, innovationer och infrastruktur
  • Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt
  • Fredliga och inkluderande samhällen

Om du studerar till högskoleingenjör är din utbildningstid förlagd till LTH i Helsingborg, som hittas på Lunds universitet, Campus Helsingborg. Campus Helsingborg är en lärplats för många olika utbildningar där LTH är en central del av verksamheten. Här studerar 4 000 av universitetets 45 000 studenter. Verksamheten och utbildningarna präglas av gränsöverskridande utbildning och forskning i nära samverkan med företag och organisationer.

Helsingborg är landets åttonde största stad med mer än 150 000 invånare i kommunen. Campus Helsingborg ligger några minuters promenad från stadens centralstation dit du kan ta dig med buss, tåg och färja. 

Som student vid Lunds universitet, Campus Helsingborg får du mycket studentliv. Förutom allt engagemang i Helsingborg finns aktiviteter i Lund, Malmö och Köpenhamn nära.

Campus Helsingborgs webbplats

Livet som student på Campus Helsingborg (Campus Helsingborgs webbplats)

LTH vid Campus Helsingborg

Anmäl dig till utbildningen

Behörighet

Grundläggande behörighet

samt

  • Matematik 3c (eller äldre kurs Matematik D)
  • Fysik 2
  • Kemi 1

Examen

Högskoleingenjörsexamen i Datateknik
Bachelor of Science in Engineering, Computer Science and Engineering

Intervjuer

Christofer Huynh. Foto.

Det bästa med utbildningen inom datateknik, tycker Christofer, är att den innehöll många kurser som var praktiska och som förberedde en inför arbetslivet.

Christofer Huynh, utvecklare på Jibber

Christofers stora intresse för teknik fick honom att söka till högskoleingenjörsutbildningen i datateknik på LTH Ingenjörshögskolan. Idag arbetar han med webbutveckling och programmering på startupföretaget Jibber i Lund. Drömmen är att bo och arbeta i Japan och kunna kombinera det han gillar mest – teknik och japanska.

"Redan under mitt andra år på utbildningen fick jag deltidsjobb på Jibber. Efter examen började jag jobba heltid här. Jag jobbar mest med Frontend-delen, det vill säga det användaren ser i sin webbläsare, gränssnittet för webbplatsen som användaren interagerar med. Jag har även ansvar för utvecklingen och av mobilapplikationerna.

En vanlig dag på jobbet börjar med att alla utvecklare har ett snabbt möte så att vi alla vet hur långt vi har kommit och vad vi ska göra för dagen. Sedan är det bara att sätta sig in i programmeringen. Ibland får jag vara med på kundmöten om en teknisk person behövs.

Det roligaste med jobbet är att jag lär sig väldigt mycket nytt. Teknologin utvecklas ständigt och det är viktigt att vara uppdaterad på den teknologi som jag arbetar med dagligen. Det är ett konstant lärandet så jag lär mig något nytt varje dag!

Det bästa med utbildningen var att den innehöll många kurser som var praktiska och som förberedde mig inför arbetslivet.

I årskurs tre fick vi utveckla en produkt för ett företag, vilket gav väldig värdefull erfarenhet. Programmeringen är viktigt, men som mjukvaruutvecklare är kommunikation minst lika viktigt. Den bild av produkten som kunden har är nödvändigtvis inte samma som den som programmerarna har. Man ska ställa klara och tydliga krav så att det gynnar både kunden och en själva.

Läs hela Christofers berättelse 
Dölj Christofers berättelse 
Majlinda Haziri. Foto.

Mitt drömjobb är att leda ett stort projekt eller arbeta med innovationer.

Majlinda Haziri, student

Majlinda Haziri bestämde sig tidigt för att det just var datorer som hon ville jobba med i framtiden. Idag läser hon på LTH:s högskoleingenjörsutbildning i Datateknik.

– Sedan jag var barn har jag varit intresserad av hur tekniken formar vår vardag. Från det att dela information och hjälpa människor att bota sjukdomar, till att njuta av underhållning. 

Den bästa med utbildningen tycker hon är att den är bred och flexibel, och att den blandar både teoretiska och praktiska kurser. 

– Tack vare utbildningens breda bas blir det möjligt för mig att arbeta inom vilket område jag vill. Mitt drömjobb är att leda ett stort projekt eller arbeta med innovationer. Det hade också varit en dröm att i framtiden hjälpa till och utveckla teknik, som kan bidra till att vi i vår civilisation lever ett bättre liv. Jag skulle vilja börja arbeta som utvecklare, helst för produkter och tjänster jag själv använder dagligen.

Att studera vid LTH i Helsingborg tycker Majlinda har varit en bra upplevelse. 

– Jag har träffat många nya vänner och lärarna har varit oerhört hjälpsamma och professionella. LTH har mycket kontakter med teknikföretag. På arbetsmarknadsmässor får vi studenter möjligheten att knyta nya kontakter med företag inför framtiden. 

Majlinda säger även att projektkursen under det tredje året har öppnat dörrar för framtida anställningar och gjort det mycket lättare att komma i kontakt med människor i fältet. Och på frågan om hon har några tips eller råd till blivande studenter säger Majlinda:

– Ibland kan det vara tufft på utbildningen och man kan ha väldigt mycket att göra. Jag rekommenderar därför att försöka hittar studiekamrater, så att man kan motivera varandra och hjälpas åt genom tuffa perioder på utbildningen.

Läs hela Majlindas berättelse 
Dölj Majlindas berättelse 
Majlinda Haziri. Foto.

Kurser

Dessa ämesområden och kurslistningar är till för att ge en överblick av programmets kurser. För LTH:s officiella kursinformation, se läro- och timplanen.

Läro- och timplanen på Studentwebben LTH

Ämnesområden

  • Matematik 14%
  • Elektroteknik 8%
  • Programmering 20%
  • Datorteknik 28%
  • Projekt i utveckling av programvara 13%
  • Examensarbete och valfria kurser 17%

Kontakt

Ylva Oscarsson. Foto.

Ylva Oscarsson

Studie- och karriärvägledare

info_helsingborg@lth.lu.se
042–35 67 25

 

Christian Nyberg. Foto.

Christian Nyberg

Biträdande programledare

christian.nyberg@eit.lth.se
046-222 91 74

Christin Lindholm. Foto.

Christin Lindholm

Programledare

christin.lindholm@cs.lth.se
042–35 67 46

Dummybild.

Jessica Franzén

Programplanerare

jessica.franzen@lth.lu.se
046-222 71 17