Hoppa till huvudinnehåll

Nyheter

12 July 2024

Per Augustsson, docent i biomedicinsk teknik på LTH har tilldelats ett prestigefyllt Proof of Concept-anslag från Europeiska forskningsrådet (ERC). Det är hans tredje ERC-anslag.

8 July 2024

Ett rundabordssamtal om halvledare stod på agendan i Almedalen. Diskussionen, som LTH vid Lunds universitet stod värd för, tog upp hur Sverige kan bidra till satsningarna som görs i Europa. En av slutsatserna under samtalet var ”ju krispigare agenda – desto mer policypåverkan”.

5 July 2024

Efter Rysslands invasion av Ukraina har livsmedelsberedskap seglat upp som en prioriterad fråga. Forskaren Cecilia Tullberg berättar om hur hon och många andra experter anser att vi ska säkra tillgången på mat.

25 June 2024

För 73:e gången arrangeras Lindau Nobel Laureate Meeting där unga forskare får träffa och inspireras av såväl varandra som av Nobelpristagare från världens alla hörn. Det hålls i Bayern, Tyskland, vid den vackra Bodensjön. En av deltagarna i år är NanoLund-doktoranden Ruby Davtyan som till vardags hör hemma på Fasta tillståndets fysik på LTH.

17 June 2024

LTH medverkar under årets Almedalsvecka med seminarier som belyser olika former av beredskap. Seminarierna äger rum den 26 juni.

14 June 2024

REKTORS BLOGG. Vi lägger ännu en framgångsrik termin bakom oss då LTH:s lärare och studenter utmärkt sig med nya forskningsrön, prisade examensarbeten, fin forskningsfinansiering och intressanta projekt i samverkan med våra partners nationellt och runt om i världen. Det skriver LTH:s rektor Annika Olsson.

14 June 2024

Vad skulle en fossilfri plastanvändning innebära? Denna fråga undersöks i en ny avhandling från LTH som visar att både teknologiska lösningar och strukturella samhällsförändringar kommer att behövas för att ställa om. Den ringar in plast som ett klimatproblem och pekar på vikten att inkludera fler perspektiv än enbart plastindustrins.

11 June 2024

Samverkansplattformen Compel utlyser sex doktorandtjänster inom batteriforskning och elektrifiering, med fler på väg. Detta är en unik möjlighet att vara med och forma framtidens batteriteknik.

10 June 2024

Förra året fick Lunds universitet, i samarbete med Uppsala universitet och Chalmers, nästan 50 miljoner SEK från den svenska regeringen för batteriforskning under det strategiska initiativet Compel. Initiativet kommer att få samma belopp årligen fram till 2029, vilket möjliggör anställning av forskare och lärare inom elektrifiering och [...]

30 May 2024

Sista fredagen i maj är det traditionellt doktorspromotion i Lund. 2024 är det rekordmånga doktorer, 266, som promoveras. LTH promoverar 75 doktorer efter avlagda prov, tre hedersdoktorer och elva jubeldoktorer under en högtidlig, och mycket gammal, ceremoni i Lunds domkyrka. Lunds universitet har genomfört doktorspromotioner sedan 1670.