Utbildningen
Programmet i riskhantering kan sökas av samtliga civilingenjörer inför fjärde året. Överallt finns det risker som kan orsaka skador på människor, samhällets funktionalitet och miljö. För att samhället ska vara säkert, konkurrenskraftigt och hållbart måste både privata och offentliga aktörer aktivt jobba med att minimera dessa risker. Det finns därför ett stort behov av civilingenjörer med god kunskap om riskanalyser och riskhantering.
Samhället förändras i allt snabbare takt och påverkas av faktorer som globalisering, digitalisering, klimatförändringar, förtätning av städer, teknikutveckling och samhällets allt större komplexitet där system och infrastrukturer ofta byggs samman.
Förändringarna för mycket gott med sig i form av ökad livskvalitet och mindre kostnader, men samtidigt förändras riskerna i samhället. Därför behöver alla aktörer jobba med riskhantering för att minska skador inom sin verksamhet och i samhället i stort.
Behovet av personer med kompetens om riskhantering illustreras inte minst av Covid19-krisen som inneburit en enorm påfrestning på i princip samtliga av samhällets aktörer. Den ena dagen kan det vara en pandemi som skapar en kris, medan nästa gång triggas den av något helt annat. Det är därför viktigt för i princip alla samhällssektorer och branscher att arbeta med proaktivt analys- och hanteringsarbete och i detta arbete spelar personer med en gedigen utbildning och kompetens en betydande roll.
Karriär och arbetsmarknad
Som civilingenjör i riskhantering är alternativen många vare sig du söker dig till privat eller offentlig verksamhet, om du väljer att arbeta med tekniska eller samhälleliga risker eller en kombination av de båda. Med en examen i riskhantering är du efterfrågad på arbetsmarknaden både i Sverige och internationellt och arbetsmarknaden är mycket god.
Kombinationen av en tidigare brand- eller civilingenjörsutbildning med riskhantering öppnar upp för många olika möjligheter. Arbetsuppgifterna kan exempelvis handla om utförande och utveckling av riskanalyser, osäkerhetsmodellering, tillståndsprövningar, olycksutredning och processäkerhet, konsekvensberäkningar och arbetsmiljörisker. Utöver det kan arbetet bland annat handla om att arbeta med planering och krisberedskap.
Bred utbildning som lönar sig
Alla LTH:s ingenjörsprogram är breda utbildningar som ger dig en solid grund att stå på. Som ingenjör kan du bidra till – och skapa nya lösningar för – en hållbar samhällsutveckling och en grön, miljövänlig omställning.
Som utbildad ingenjör har du hög ingångslön. För 2024 rekommenderar fackförbundet Sveriges Ingenjörer att civilingenjörer begär minst 40 200 kronor per månad i ingångslön.
Riskhantering handlar om att identifiera, analysera och värdera risker så att risknivån blir så låg som möjligt med hänsyn till exempelvis ekonomiska, etiska och samhälleliga faktorer. Många gånger är det en mångfald av tekniska, mänskliga och organisatoriska faktorer, men också samspelet dem emellan, som ger upphov till risker.
Avancerade metoder och verktyg krävs ofta för att förebygga och hantera risker. Studierna inom riskhantering lägger stor vikt vid att utveckla din förmåga att använda dessa metoder och verktyg för att få arbete med riskhantering, säker het och resiliens att verkligen fungera i praktiken.
I utbildningen lär du dig riskanalys och riskhanteringsprocesser men ges också en kunskapsbas om samspelet mellan människa, teknik och organisation och hur detta kan påverka riskbilden i en verksamhet. De övergripande målen för civilingenjörsprogrammet i riskhantering är att du ska:
- Kunna identifiera, analysera och bedöma risker.
- Baserat på riskanalyser kunna föreslå åtgärder som förebygger risker eller begränsar de skador som kan uppstå på människa, miljö och egendom .
- Kunna utforma och använda ledningssystem som ett sys-tematiskt verktyg för att minimera risknivån inom områdena säkerhet, hälsa och miljö.
Lunds universitet hamnar på plats 8 i världen i QS World University Ranking: Sustainability, som rankar hållbar utveckling vid lärosäten i världen.
Hållbar utveckling är en integrerad del i alla LTH:s utbildningar och innehållet är i linje med de globala målen för hållbar utveckling. Du får kunskap och verktyg för att i framtiden arbeta med viktiga områden och påverka samhällsutvecklingen.
Tidigare studenter arbetar bland annat på:
- ÅF Industry
- Statens Jordbruksverk
- Tyréns
- Kockums
- Environmental Resources Management
- Lloyds Risk consulting
- Kemira
- Scania CV AB
- Aon Sweden AB
- Trafikverket
- WSP
Tidigare studenter arbetar bland annat som:
- Konsult inom kärnkraftssäkerhet
- Konsult inom förorenad mark
- Konsult för riskhantering i infrastruktursprojekt
- Riskkonsult.
- Krisberedskapssamordnare
- Kvalitetschef
- Säkerhetsexpert för sjöfart
- Driftsäkerhetsingenjör
- Riskingenjör inom processindustri
- Säkerhetskoordinator
- Riskstrateg
Anmäl dig till utbildningen
Behörighet
Förutom grundläggande behörighet krävs att den sökande senast vid kompletteringstiden styrker ett av nedanstående behörighetskrav.
150 högskolepoäng från grundblocket på ett och samma civilingenjörsprogram vid ett erkänt lärosäte, inklusive kurs i flerdimensionell analys om minst 6 hp och kurs i statistik om minst 7.5 hp
eller
150 högskolepoäng från grundblocket på brandingenjörsutbildning från ett erkänt lärosäte motsvarande grundblocket med liknande struktur i programuppbyggnad som brandingenjörsprogrammet vid LTH, inklusive kurs i flerdimensionell analys om minst 6 hp och kurs i statistik om minst 7.5 h.
Examen
Civilingenjörsexamen i Riskhantering
Master of Science in Engineering, Risk Management and Safety Engineering
Ansökan och antagning
Riskhanteringsprogrammet är ett tvåårigt avslutande civilingenjörsprogram, vilket innebär att man måste ha fullgjort tre års studier på valfritt civilingenjörsprogram eller på brandingenjörsprogrammet vid LTH . Det finns även möjlighet för civilingenjörsstudenter från andra lärosäten att söka till risk-hanteringsprogrammet .
Kurser
Dessa ämesområden och kurslistningar är till för att ge en överblick av programmets kurser. För LTH:s officiella kursinformation, se läro- och timplanen.
Läro- och timplanen på Studentwebben LTH
Ämnesområden
Årskurs 1 - 3
- Tidigare utbildningsprogram (Brandingenjör eller civilingenjör)
Årskurs 4
- Människa, teknik, organisation och hantering av risker
- Riskanalysens och riskhanteringens grunder
- Riskanalys inom säkerhet
- Statistiska metoder för säkerhetsanalys
- Riskanalys för hälsa- och miljöområdet
- Riskhanteringsprocessen
- Valfri kurs
Årskurs 5
- Valfria Kurser
- Examensarbete