Nyheter | Till nytta för livet
Tång ska hitta vägen till våra magar
I höst ska ett antal försökspersoner ge sina uppriktiga åsikter om alger – hur de smakar, luktar och ser ut. Testerna görs inom ramen för ett forskningsprojekt som syftar till att ta reda på vad konsumenter tycker om de ätbara havsväxterna.
Elstötar ska ge godare kryddor
En del torkade kryddor – som basilika, dill och koriander – kan vara en trist historia. Detta kan det bli ändring på. En grupp forskare i livsmedelsteknik har upptäckt att om basilikablad får elstötar, smakar och luktar den torkade varianten nästan som färsk.
Cancervård i hemmet ska bli möjligt med nya IT-lösningar
Svårt cancersjuka tillbringar allt oftare sin sista tid i hemmet. Utvecklingen beror både på att många patienter vill ha det så och på att det är en besparingsmöjlighet för sjukvården.Men för att det ska fungera och patienterna ska kunna känna sig trygga fordras avancerade IT-lösningar. Sjukvården måste exempelvis kunna fjärrövervaka patientens [...]
Students behind international patent for enviromentally friendly fertiliser
Earlier in the autumn, one of the world’s largest manufacturers of artificial fertiliser, the Dutch company StamiCarbon, published a new international patent for a more environmentally friendly and effective production technique. This would perhaps not be very remarkable, but for the fact that five students at Lund University's Faculty of [...]
Kräftdjur kan tillverka silke
Fjärilslarver och spindlar kan båda tillverka silke; en tunn, stark och klibbig proteinsträng som i fjärilens fall kan användas för att göra tyger. Men nu har forskare upptäckt att även ett räkliknande djur har samma förmåga. Det handlar om viss typ av märlkräftor, Crassicorophium bonellii, som lever i havet över större delen av världen.– Det [...]
Testa vin, choklad och chili på molekylär matmässa!
Lördagen den 19 november förvandlas Universitetshuset i Lund till en saluhall av kunskap där besökarna kan lära sig mer om kokkonstens innersta väsen: kemin.På plats finns ett tjugotal forskare och forskningsnära livsmedelsföretag för att svara på besökarnas frågor och delge sina kunskaper om kemin bakom våra smakupplevelser. Tiominutersföredrag [...]
Orsaker till varg- och björnrädsla kartlagda för första gången
Idag bemöts människors rädslor för varg och björn huvudsakligen med fakta och information om djuren. Men för att uppnå målet om en bättre samexistens mellan människor och rovdjur måste man även förstå och utgå från människors upplevda känslor. Det gör man inte idag, helt enkelt eftersom det saknas kunskap på området.Ny forskning har tagit reda på [...]
Nytt test förutspår risk för återfall i bröstcancer
Av de 7.000 svenska kvinnor som årligen drabbas av bröstcancer riskerar drygt 2.000 att drabbas av återfall, alltså metastaser. Idag vet man på förhand inte vilka dessa patienter är, men ett nytt test kan snart ge en tydlig fingervisning. Nyligen publicerades de vetenskapliga rönen i den amerikanska vetenskapsakademins tidskrift, PNAS.
Läkemedlet spåras i vävnaden
När ett nytt läkemedel utvecklas, så gäller det för tillverkaren att kunna visa att det hamnar i sitt tilltänkta mål i kroppens vävnader, och bara just där. Sådana studier kan bli lättare genom en ny metod, utvecklad av LTH-forskare i elektrisk mätteknik. Metoden är en speciell sorts masspektrometri som kan mätas på läkemedel "direkt från [...]
Ny metod för diagnos av bihåleinflammation kan minska användning av antibiotika
En ny metod för diagnostik av bihåleinflammation presenteras i en kommande avhandling från Lunds universitet. Resultaten visar på nya möjligheter att minska användningen av antibiotika och att sänka samhällets kostnader för sjukdomen. Bihåleinflammation, rinosinuit, är mycket vanligt förekommande och finns i både akut och kronisk form. I Europa [...]