Skip to main content

Rektors blogg arkiv 2015-2020

29 December 2020

Jag har hunnit bli extremt imponerad av det arbete som utförs på LTH, inte minst av Teknologkåren, och jag har sett att vi är många som verkligen vill LTH:s bästa, även om vi ibland tycker olika i sakfrågorna. Men varför skall vi vara överens hela tiden? Jag är övertygad om att vi med våra olika åsikter, bakgrunder och förutsättningar har en [...]

16 December 2020

En av de viktigaste saker vi skall skicka med våra studenter ut i livet är: Granska allt kritiskt, även det LTH:s lärare, professorer eller rektor säger. Vi måste alla stå upp för både ideal och ett faktabaserat beslutsfattande, skriver Viktor Öwall, rektor för LTH, i sin blogg.

2 November 2020

Jag är övertygad om att ett Science Village som sjuder av liv och drar maximal nytta av ESS och MAX IV är rätt väg att gå för att utveckla både forskning och undervisning. Jag är speciellt glad att vi har studenterna med oss i denna process, skriver LTH:s rektor Viktor Öwall med anledning av att LTH:s styrelse beslutat om en inriktning för [...]

24 September 2020

Om hyresvärden Akademiska Hus inte tar krafttag för att utveckla de fysiska miljöerna kommer lärosäten att knäckas, antingen till följd av studentbortfall eller på orimliga hyresnivåer. Kanske är det dags för riksdag och regering att se över uppdraget till Akademiska Hus. Det skriver LTH:s rektor Viktor Öwall i sin blogg.

25 August 2020

Njut av Lund i höst. Bidra till minskad smittspridning. Studera flitigt från dag ett och slå larm tidigt om du har svårt att hänga med i undervisningen. De budskapen ger LTH:s rektor Viktor Öwall i terminens första inlägg, där han välkomnar LTH:s alla studenter.

27 May 2020

Tanken är att fyra biträdande universitetslektorer om året ska anställas med fakultetsgemensamma medel från LTH i en satsning på jämnare könsfördelning. LTH gör inte avsteg från den meritokratiska principen, skriver Viktor Öwall i sin blogg.

26 May 2020

Våren 2020 är Examenshögtiden inte som den brukar vara. Men LTH:s rektor Viktor Öwall vill gratulera dig som i vanliga fall skulle ha kommit till Universitetshusets aula för att ta emot ditt diplom under högtidliga former. Här kan du se filmen, eller läsa talet.

9 April 2020

Våren 2020 blev pandemin verklighet, viruset drabbade oss och hela världen. En chock, och ett historiskt skeende som vi kommer att minnas för alltid. Ta hand om dig själv och andra, skriver rektor Viktor Öwall i ett inlägg som riktar sig till LTH:s studenter.

1 April 2020

Utan tvekan är coronaviruset en svår prövning för oss alla. Vi på LTH är beredda att göra ännu mer när samhället stressas, och vi tar gärna emot frågor från exempelvis regionledningen eller Skånes universitetssjukhus, skriver rektor Viktor Öwall i ett inlägg där han i första hand riktar sig till LTH:s alla anställda.

20 March 2020

Min övertygelse är att LTH klarar detta och kommer ut starkare på andra sidan. Jag hoppas att vi alla ska lyssna till myndigheternas råd och ta vårt ansvar, och att vi ska fortsätta hjälpas åt. Det skriver LTH:s rektor Viktor Öwall, som imponeras av LTH-studenters och -medarbetares anda i tider av coronautbrott.

Viktor Öwall
Var rektor för LTH åren 2015-2020

Viktor's book recommendations