Nyheter | Till nytta för klimatet
Hållbarhetsveckan: LTH diskuterar lösningar på klimatkrisen
Nyindustrialisering, kustperspektiv, cirkulärt byggande och koldioxidinfångning. Ämnena som LTH tar upp under Hållbarhetsveckan 8–13 april handlar om lösningar på klimatkrisen och hur jordens resurser ska användas mer varsamt. Programmet vänder sig till alla som vill vara med i diskussionerna om framtidens hållbara strategier.
Premiär för återvunnen viskos
Idag görs viskostyger av biomassa från skogen och helt återvunnen viskos finns inte. Nu har forskare lyckats göra ny viskos – av uttjänta bomullslakan.
Är koldioxidinfångning lagrad i basalt framtidens klimaträddare eller inte?
Léa Lévy, forskare i teknisk geologi, får 5,1 miljoner kronor från Marianne och Marcus Wallenbergs stiftelse för att undersöka hur mycket hopp man kan sätta till koldioxidinfångning direkt från luften som sedan lagras i bergarten basalt.
Forskning om vätgas påskyndas genom Volvostipendier för förbränningsmotorteknik
Nu inrättas doktorandstipendier fokuserade på vätgasteknik för förbränningsmotorer av Volvo i samverkan med LTH och Chalmers. Två doktorander kommer att bedriva sin forskning vid LTH, Lunds Tekniska Högskola samt Chalmers tekniska högskola, samtidigt som de har sin anställning inom Volvokoncernen. Rekryteringen påbörjas under första kvartalet 2024.
Kustforskare rycker ut efter stormen
De vill inte kalla sig för stormjägare, men det är ändå stormen och dess efterdyningar som driver Björn Almström och Caroline Hallin i deras arbete. De forskar om kusten och utvecklar metoder som kan ge information om hur framtida stormar kan komma att påverka havsnära samhällen.
Forskare på plats i Dubai: ”Slutdatum för fossilt inget att räkna med”
Vad kan världen förvänta sig av det pågående klimattoppmötet COP28? Tuffare formuleringar för att fasa ut fossila bränslen, spår energiforskaren Max Åhman som nästa vecka är på plats i Dubai. Men elefanten i rummet – ett datum då fossila bränslen faktiskt förbjuds – blir det inget beslut om, tror han.
Strategiska metaller får nytt centrum
Nu startar ett nytt centrum för ”strategiska metaller” – kritiska råvaror, metall och mineral som ingår i nyckelteknologier som är viktiga för grön omställning. Centrumet, som finansieras med 60 miljoner från Stiftelsen för strategisk forskning (SSF), ska se över möjligheterna att säkra tillgången till viktiga metaller och mineral. Lunds [...]
Bråttom med blå omställning för framtidens vatten
Nordsjöregionens vatten påverkas av klimatförändringar, men också av människans användning av vattnet och marken runt omkring. För att i framtiden ha fortsatt tillgång till rent vatten – som räcker till – behöver åtgärder vidtas omgående. Det framgår av EU-projektet Blue transition, där Lunds universitet ingår och bidrar till strategier för [...]
Ökat antal skogsbränder kan skada det viktiga ozonlagret
Alla partiklar som når atmosfären leder till olika kemiska reaktioner. Partiklar kommer dels från naturliga källor som vulkanutbrott och skogsbränder, dels från luftföroreningar och utsläpp. Aerosolforskaren Johan Friberg studerar partiklar på höga höjder. Han befarar att det ökade antalet skogsbränder globalt kan ha stor påverkan på ozonlagret.
Skola om hållbar plast skingrade myter och redde ut missförstånd
En bra översikt över plastsystemet, en intressant inkludering av branschperspektiv och otroligt välplanerad! Det är bara några av de positiva kommentarerna på den sommarskola om hållbar plast som anordnades av forskningsprogrammet STEPS, som leds av forskare från LTH. Skolan samlade 30 deltagare: studenter från olika institutioner vid Lunds [...]