Skip to main content

Testa vin, choklad och chili på molekylär matmässa!

– Published 14 November 2011

Lördagen den 19 november förvandlas Universitetshuset i Lund till en saluhall av kunskap där besökarna kan lära sig mer om kokkonstens innersta väsen: kemin.

På plats finns ett tjugotal forskare och forskningsnära livsmedelsföretag för att svara på besökarnas frågor och delge sina kunskaper om kemin bakom våra smakupplevelser. Tiominutersföredrag blandas med workshops och utställningar.

– Med lite mer kemikunskaper blir man både en bättre kock och konsument, hävdar Ulf Ellervik, professor i organisk kemi vid Lunds Tekniska Högskola och initiativtagare till satsningen tillsammans Cecilia von Arnold, informatör på kemiska institutionen.

Workshopar och provsmakning hålls om vin, surdegsbröd, emulsioner och choklad. Föredragen handlar om umami, fördelen med höga matpriser, om våra livsmedel blir farligare och vad som styr mättnadskänslan. Vid stationerna finns folk på plats för att berätta om chili, hur man gör glass, varför pepparkakor och ädelost fungerar så bra i hop, hur man får till en bra bearnaisesås och vad molekylär gastronomi är. Bland annat.

Mässan Mat & Molekyler äger rum lördagen den 19 november kl 10-16 i universitetshuset i Lund. Mässan arrangeras av Kemicentrum vid Lunds universitet i samband med Kemins år 2011. Den är öppen för alla och kostnadsfri. Föredragen och workshoparna har begränsat antal platser.

Till föredragen gäller först till kvarn och till workshoparna släpps gratisbiljetter ca 20 minuter innan respektive workshop. Se hela programmet här: www.kilu.lu.se/kemins_aar
Kontaktperson: Cecilia von Arnold, Cecilia.von_Arnold@kc.lu.se, 046-222 8352

Hela programmet för matmässan

Läs mer om Kemins år i LTH-nytt