Nyheter

Klimatstressad skog ändrar doft
Att vandra i skogen är inte bara en naturupplevelse, det är också en doftsensation. Men en ändrad doft från träden kan vara ett tecken på att skogen är klimatstressad. Detta är resultat som forskare tar med sig in i ett nytt projekt som ska utvärdera konsekvenserna av ett förändrat skogsbruk. Forskningsprojektet koordineras av Lunds universitet och [...]

Tvärvetenskaplig forskarskola på Skånes stränder
Kusten förändras. Havet äter sig längre in på land och strandremsan som man minns från barndomen ser inte likadan ut längre. Tiden är en faktor, men klimatförändringar påverkar också hur stranden och havet förvandlas.

Lokala skyfall ska inte gå under radarn
För att få en bättre bild av var och när himlen öppnar sig och regnet öser ner undersöker forskare vid LTH om universitetets radarteknik och privatpersoners regnmätare kan komplettera nationella väderstationer.

Daniel Diaz Rivas vinner pris för bästa masteruppsats i fotonik 2022
I sitt examensarbete från LTH:s masterprogram i fotonik visar Daniel Diaz Rivas att det är möjligt att rekonstruera den tidsberoende polariseringen av en mycket kort puls med hjälp av en dispersionsscanningsteknik. Daniel har nu fått motta ett pris från Photonics Sweden för bästa masteruppsats i fotonik 2022.

VR hjälper oss besöka historiska platser
”Virtual reality är det närmaste en tidsmaskin vi kan komma.” Det säger Mattias Wallergård som är forskare i interaktionsdesign och en av dem som driver virtual reality-labbet på LTH. Och just en tidsmaskin kan vara användbar för att uppleva historiska samhällen – som järnåldersstaden Uppåkra.

LTH-forskare får 36 miljoner från Wallenbergstiftelse
Fyra Lundaforskare har tilldelats 120 miljoner från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse – Mikael Akke från LTH är en av dem. Under fem år ska forskarna driva tunga projekt om allosterisk signalering, effektivare immunterapi, hemlighetsfulla hjälparproteiner och kvantmekanisk sammanflätning.

Demokrati och jämlikhet – viktiga ledord för LTH
LTH:s rektor Annika Olsson uttalar sig om händelserna i Iran, med anledning av attackerna mot studenter och universitetsanställda.

"LTH:s profilområden stimulerar ökat samarbete"
Helt kort är tanken att vi samlar våra forskare tvärdisciplinärt inom områden där LTH har en särskild ställning och där vi kan skapa nytta i vår omvärld, för livet, digitaliseringen, industrin, klimatet och samhällsbygget. Det skriver LTH:s rektor Annika Olsson med anledning av lanseringen av LTH:s profilområden.

Framtidens flygbränsle får eget labb
Nu är labbet som tar oss närmare framtidens bioflygbränsle invigt. Jetmotorlabbet vid LTH gör det möjligt att i fullskala studera hur motorer påverkas av nya bränslen – kunskap som blir allt viktigare när fossila flygbränslen fasas ut och ersätts av mer hållbara alternativ.

Stora Guldmedaljen till Lars Samuelson vid LTH
Lars Samuelson, professor i nanoteknik och halvledarelektronik vid LTH och grundare av NanoLund, tilldelas Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademiens (IVA) Stora Guldmedalj för betydelsefulla insatser inom akademins verksamhetsfält. Priset delas ut av IVA:s beskyddare H.M. Konungen.