Hoppa till huvudinnehåll

Ekosystemet för halvledare ska stärkas

Tillväxtverket fördelar 12 miljoner ur europeiska regionala utvecklingsfonden till Lund Nano Lab (Myfab Lund). Pengarna ska under de kommande fyra åren stärka samarbetet mellan akademi och industri på halvledarområdet, och också sänka tröskeln till labbet för företag.

Evelina Lindén – Publicerad den 6 februari 2025

Foto av hand som arbetar med halvledarchip.
Nya investeringar ska bidra till att Sverige har en väl fungerande kedja av företag, forskningsinstitut och resurser som kan tillverka de material och komponenter som behövs inom halvledartekniken. Foto: Johan Persson

Anneli Löfgren, biträdande föreståndare för NanoLund, blir övergripande projektledare för projektet och ansvarar för rapportering och dialog med Tillväxtverket. Luke Hankin, laboratoriechef, leder utvecklingsarbetet.

– För att öka användandet av labbet och öka företagens konkurrenskraft är det viktigt att vi kan erbjuda bra stöd och service till företagen. Vi vill utveckla bättre rutiner för att ta emot nya kunder, att kunna erbjuda att vår personal kan utföra tillverkning och karaktärisering i labbet. Projektet leder till ökad kunskap hos företagen, bättre stöd och kvalitet, och på sikt till etablering av nytt labb på Science Village som erbjuder högre TRL-nivåer (Technology Readiness Level). Att vi arbetar med hållbarhet och minska klimatpåverkan från vår verksamhet är också en viktig aktivitet för att göra labbet till en attraktiv möjlighet för företagen, säger Anneli Löfgren.

Förstärkning av forskningsinfrastrukturen

Lund Nano Lab är en del av den nationella forskningsinfrastrukturen Myfab, som även involverar renrumslaboratorier i Göteborg, Stockholm och Uppsala. Ett tydligt mål med utlysningen är att forskningsinfrastrukturen inom halvledarområdet behöver förstärkas och samverkan inom ekosystemet för halvledare behöver öka.

Tillväxtverket skriver i motiveringen till sitt beslut att projektet kommer att kunna ta vara på synergier med det nybildade Swedish Chips Competence Center (SCCC) och därmed bidra till EU:s mål att stärka halvledarområdet för att säkra företagens konkurrenskraft. Projektet bidrar även till Skånes specialiseringsområden Avancerade material och tillverkningsindustri, ESS, MAX IV och Science Village samt Tech.

Strukturfondens partnerskap menar att projektet ligger mycket väl i linje med Skånes strategi för innovation inom halvledarområdet och har relevans för Blekinge genom sin potential att stärka det regionala innovationssystemet inom avancerad teknik vilket kan spilla över till Blekinge. Man betonar också frågans stora strategiska relevans på nationell och europeisk nivå. Genom bred samverkan mellan akademi, näringsliv och olika forskningscentra skapas en stark plattform för regional utveckling i Skåne, och synergier kan skapas med andra nationella och internationella initiativ inom halvledarteknologi.

Europeiska regionala utvecklingsfonden fördelar totalt ca 64 miljoner kronor till fem regionala projekt inom Sverige för att stärka innovationssystemet för svensk och europeisk halvledarindustri.

Stora satsningar på halvledare – Sverige stärker sitt ekosystem för framtidens industri - Tillväxtverket

Tillväxtverket

Tillväxtverket stärker företag, kommuner och regioner för att säkerställa konkurrenskraftiga företag och en hållbar utveckling i alla delar av Sverige.

Tillväxtverket - Tillväxtverket