Nytt om vår tarmflora: ”Kunskapen exploderar just nu”
Våra knappt två kilo tarmbakterier tycks spela en ännu större roll än vad hittills varit känt. Bakterierna fungerar som både humörorgan och kommunikationscentral. Tarmfloreforskarna Åsa Håkansson och Frida Fåk Hållenius berättar om de senaste insikterna.
– Publicerad den 28 januari 2025
För bara tio till femton år sedan framstod tanken på att diskutera tarmflora med sina bekanta förmodligen som något udda. Idag är det inte längre märkligt att åtminstone bland hälsomedvetna tala om antiinflammatorisk kost, pre- och probiotika, gut-brain axis, hemmagjord fermentering och annat relaterat till ämnet.
Också bland forskare har förståelsen för tarmflorans betydelse tagit ett rejält kliv framåt.
– Kunskapen om tarmflora exploderar bland forskare just nu. Samtidigt är det fortfarande mycket om tarmflorans funktion som vi inte vet, säger Åsa Håkansson, docent i livsmedelshygien vid LTH, Lunds universitet som sedan flera år forskar på sambandet mellan tarmflora och kost.
Kommunicerar med hela kroppen
Sammantaget har det blivit allt tydligare att tarmfloran inte endast har i uppgift att spjälka maten så att kroppen kan tillgodogöra sig näringsämnena.
Den kan också betraktas som något av en kommunikationscentral. När tarmbakterier bryter ner födan produceras mättnadshormoner och andra substanser som via nervsystemet eller blodomloppet ger signaler till andra delar av kroppen. Bakterier kan också direktkommunicera med exempelvis vita blodkroppar i blodet eller lymfsystemet. Talande är att runt åttio procent av immunförsvaret finns i och runt tarmen.
I linje med ovan kan tarmfloran också indikera sjukdom. Exempelvis har man sett att Alzeimerspatienter och personer med typ 2-diabetes har en avvikande bakteriesammansättning i tarmarna. Studier pågår för att kartlägga orsakssamband och utröna om kost kan förebygga eller åtminstone dämpa symptom.
Läs hela artikeln i nyhetsbrevet Apropå där forskare vid Lunds universitet kommenterar och förklarar aktuella ämnen.