Skip to main content

Är matten svår?

Alla ingenjörsutbildningar innehåller en hel del matematik. Och ja, det kan vara ett svårt ämne. Men på LTH räknar vi med att många vill ha och behöver hjälp. Därför finns det mycket stöd att få i matematikundervisningen.

På de flesta program finns dessutom SI-mentorer. Där har du chans att få handledning av erfarna studenter, och räkna matte i grupp. Inför programstart finns även särskilda webbsidor för dig som nyantagen. Där hittar du repetitionsmaterial och råd om hur du kan förbereda dig.

Repetera matte

Skall du börja läsa på LTH är det viktigt att du kan utföra räkning med papper och penna. Det gäller bland annat bråkräkning, potensräkning, andragradsekvationen, logaritmer, med mera.

Du kan förbereda dig genom att repetera i dina matematikböcker från gymnasiet. Innan du börjar din utbildning får du också möjlighet att ladda ner och räkna igenom ett särskilt häfte som är framtaget för att gå igenom viktiga delar av gymnasiets matematik.

Häfte för att repetera matematik (PDF, 10MB)

Det finns också en webbsida med flera uppgifter där du kan repetera matematik inför kursen i Endimensionell analys.

Interaktiva lärobok i linjär algebra

Linjär algebra undervisas på alla tekniska högskolor och är en gren av matematiken som används inom bland annat bildanalys och datorgrafik.

Forskare på LTH kom på idén att skapa en interaktiv lärobok i linjär algebra. Tack vare den interaktiva boken går det lätt att skapa korta ”matematiklektioner” och genom att det går att klicka och dra i figurerna är det lättare att förstå ämnet. Vill du se hur det fungerar?

Mattesnack med matematikprofessorn

Artificiell intelligens dyker upp i nya sammanhang hela tiden. Från självkörande bilar till biståndshandläggare på Socialförvaltningen. När de här intelligenta maskinerna lär sig nya uppgifter handlar det ofta om att de behöver träna på data från verkligheten och försöka dra slutsatser hur de ska agera.

I Mattepodden pratar matematikprofessorn Kalle Åström om kopplingen mellan AI och analys i flera variabler, där man tar mattebegrepp från gymnasiet men levlar upp dem. Från att räkna på plan eller rum, till många fler dimensioner. Eller till och med oändligt många dimensioner!

Stöd i studierna

LTH vill att du ska lyckas med dina studier. 

SI hjälper dig

Mentorsprogrammet SI hjälper dig att lyckas på några inledande kurser – främst matematik.

Page Manager: webbredaktion@lth.lu.se | 2021-02-05