Hoppa till huvudinnehåll

Prisad innovatör från LTH

Årets tekniker, SKAPA-priset, Edison Award och nu senast Årets Innovationstalang. Det är några av de många priser och utmärkelser som LTH-alumnen Mehrdad Mahdjoubi fått genom åren för sitt arbete med den snålspolande rymdduschen.

– Publicerad den 2 december 2015

Världens mest vatteneffektiva dusch är ursprungligen ett examensarbete vid LTH. Idén till duschen fick Mehrdad Mahdjoubi när han skulle göra sitt examensarbete i industridesign, genom Lunds Tekniska Högskolas samarbete med Johnson Space Center i Houston. Duschen utvecklades för rymdfärder i regi av Nasa och har sedan dess uppmärksammats jorden runt.

CNN har gjort reportage om duschen, Försvarsmakten har investerat i bolaget, Skype-grundaren Niklas Zennström har också investerat. Listan kan göras lång. Nyligen var han med i en talkshow med Gina Dirawi på SVT, och igår vann han priset Årets Innovationstalang på Veckans Affärers framtidsdag.

De första installationerna gjordes på Ribersborgs kallbadhus i Malmö. Enbart under de två första månaderna sparade ”Kallis” 100.000 liter vatten – ett slagkraftigt argument som gjort at kunderna nu står på kö.

Tack vare supereffektiv reningsteknologi, i form av ett filter med fibrer av elektropositivt nanoaluminum, kan ungefär 90 procent av vattnet och 80 procent av energin i duschvattnet återvinnas. Det gör det möjligt att duscha i åtta minuter med bara åtta liter vatten.

Veckans Affärer om Årets Innovationstalang

Vinnova om Årets Innovationstalang

Kungahuset med Prins Daniel och Mehrdad

Mehrdad i SVT:s talkshow

Vinnare av SKAPA-priset

LTH-nytt från 2011 om duschen

Duschen redo för massmarknaden