Hoppa till huvudinnehåll

Nyheter | LTH:s profilområden

5 april 2023

Då tornade de röda tegelbyggnaderna upp sig som en ensam vägg mot östra Lunds öppna åkrar. Nu är husen en knutpunkt mitt i kunskapsstråket som förbinder den inre staden med forskningsanläggningarna i utkanten av Brunnshög. Det handlar förstås om husen på LTH:s campus.

27 mars 2023

Lampans LED-teknik framhålls ofta för sina fördelar – att den är energisnål, att den håller länge och att tekniken går att styra på olika sätt. Men att LED-lampan kan ge upphov till flimmer nämns inte lika ofta. En av anledningarna är att det saknas kunskap om hur fenomenet ska mätas och hur hälsan påverkas. Det vill ljusforskarna vid LTH ändra på, [...]

20 mars 2023

Elkrisen och de kraftigt höjda priserna ställer till problem för många. Samtidigt kan det vara den knuff såväl byggbransch som privatpersoner behöver för att komma igång med energirenoveringar i stor skala. Det säger Ricardo Bernardo, lektor och avdelningsföreståndare för Energi och byggnadsdesign vid LTH.

13 mars 2023

I framtiden kan lokalt skördade byggmaterial bidra till att bygga fastigheter med betydligt lägre miljöpåverkan än i dag. I ett nytt projekt undersöks möjligheterna för ett cirkulärt fasadsystem som byggs med material som hampa, träfiber och fårull.

10 mars 2023

Med mikroskopets hjälp kan nanokristaller bli nya halvledare – och ”för studier av nanomaterials atomära uppbyggnad och dess karakterisering med hjälp av in-situ-elektronmikroskopi” ger Kungl. Vetenskapsakademin Göran Gustafssonpriset i kemi till Kimberly Dick Thelander, professor i materialvetenskap vid LTH.

10 mars 2023

NanoLund vid Lunds universitet har etablerat ett strategiskt, långsiktigt samarbete med Olle Engkvists Stiftelse som avser att stödja utrustning till Nanolab Science Village med 100 MSEK fördelat över fem år.

31 januari 2023

Ville Maisi, universitetslektor i Fasta tillståndets fysik vid LTH och forskare inom NanoLund, tilldelas Europeiska forskningsrådets Consolidator Grant på 28 miljoner kronor för projektet QPHOTON. Forskningen som ska pågå i fem år handlar om att bygga mikrovågsdetektorer.

27 januari 2023

Atmosfär och klimat, inom- och utomhusluft, emissioner från transport och energiproduktion samt design av partiklar för tillverkning av nya material – forskningen inom LTH:s profilområde Aerosoler berör många områden. Målet är att arbeta för ren luft, för att förbättra klimatprognoser och för att möjliggöra hållbara lösningar. Nu har profilområdet [...]

19 december 2022

För att stärka svensk konkurrenskraft tar Lunds universitet initiativ till en nationell kraftsamling för att mobilisera kompetens inom halvledarområdet – och ett förslag till strategi för halvledarteknologi i Sverige presenteras under ett diskussionsmöte som Lunds universitet står värd för.

14 november 2022

Att vandra i skogen är inte bara en naturupplevelse, det är också en doftsensation. Men en ändrad doft från träden kan vara ett tecken på att skogen är klimatstressad. Detta är resultat som forskare tar med sig in i ett nytt projekt som ska utvärdera konsekvenserna av ett förändrat skogsbruk. Forskningsprojektet koordineras av Lunds universitet och [...]