Medel till forskning som gör nytta i arbetslivet
Fem projekt tilldelas 18 miljoner kronor från Afa Försäkring för forskning som gör nytta i arbetslivet – två av dem hör till LTH och handlar om luftmiljö vid återvinning av ballastmaterial och luftkvalitet i energieffektiva badanläggningar. Forskarna bakom projekten är Jenny Rissler, aerosolteknologi och Stephen Burke, byggnadsfysik.
Jessika Sellergren – Publicerad den 18 december 2024
Ulrika Hektor är chef för avdelningen Forskning och utveckling, FoU, på Afa Försäkring. I Afas pressmeddelande säger hon:
– Vi vill långsiktigt bidra till en god arbetsmiljö med färre arbetsskador och minskad sjukfrånvaro. Det gör vi bland annat genom att stödja forskning som främjar ett tryggt och friskt arbetsliv, säger Ulrika Hektor, chef för avdelningen Forskning och utveckling, FoU, på Afa Försäkring.
Säker luftmiljö vid hantering av återvunna ballastmaterial
Jenny Rissler, LTH, Lunds universitet, får dryga 5 miljoner kronor för att forska om en säker arbetsmiljö vid användning av återvunna material i avfalls-, bygg- och anläggningsindustrin, för att ingen inom denna industri ska riskera skadlig exponering av damm vid bearbetning, hantering eller användning av återvunna ballastmaterial.
Forskningen förväntas ge en ökad kunskap om vilka exponeringsrisker av damm som finns vid användning av olika återvunna material, och för olika användningsområden.
God luftkvalitet med fokus på trikloramin i energieffektiva badanläggningar
Badhus använder mycket energi för att värma upp vattnet, samt behandla vattnet och luften för att säkerställa en bra innemiljö för både badgäster och personal. Krav på lägre klimatpåverkan och energianvändning påverkar badhus i framtiden. Man provar olika energibesparingar utan att egentligen veta hur arbetsmiljön påverkas i badhus.
Stephen Burke, LTH, Lunds universitet, får 800 000 kronor för att dokumentera och utvärdera effekter och eventuella risker kopplade till arbetsmiljö, innemiljö, och fuktsäkerhet i en nybyggd badanläggning under olika energibesparingsåtgärder.
Projektet och forskningen förväntas visa hur olika åtgärder kan ge olika effekt på arbetsmiljö och energibesparing i badhus i framtiden.
De tre andra projekten som tilldelas medel är:
- VR-baserad arbetsmiljöträning i byggbranschen: Uppskalning av säkerhetsutbildning i ett avlångt land: Anders Lundström, Umeå universitet, får närmare 4 miljoner kronor för att utforska hur VR-teknik kan användas för säkerhetsträning i byggbranschen.
- Implementering av interventioner på individ- och organisationsnivå som främjar säkra personförflyttningar inom hälso- och sjukvård samt omsorg: Charlotte Wåhlin, Region Östergötland, får cirka 3 miljoner kronor.
- Kompetensutveckling eller kompetensavveckling i robotiserade miljöer (KOMPARO): Erik Billing får, tillsammans med sina kollegor vid Högskolan i Skövde, cirka 5 miljoner kronor