Hoppa till huvudinnehåll

Nyheter | LTH:s profilområden

27 mars 2024

Nyindustrialisering, kustperspektiv, cirkulärt byggande och koldioxidinfångning. Ämnena som LTH tar upp under Hållbarhetsveckan 8–13 april handlar om lösningar på klimatkrisen och hur jordens resurser ska användas mer varsamt. Programmet vänder sig till alla som vill vara med i diskussionerna om framtidens hållbara strategier.

22 mars 2024

Årets tech-tjej 2024 är LTH-studenten Marina Peltonen. Hon läser både teknisk nanovetenskap på LTH och biomedicin på Lunds universitet. Priset "Årets tech-tjej" har delats ut i över två decennier med syfte att inspirera fler tjejer och unga kvinnor att välja en utbildning eller karriär inom tech.

19 mars 2024

En gemensam nämnare i både grön omställning och digitalisering är halvledaren. Trots det lilla chipets stora betydelse har både Sverige och EU halkat efter. Lunds universitet, Chalmers tekniska högskola och KTH går nu samman för att tillsammans med svenskt näringsliv stärka Sveriges kompetens och infrastruktur för halvledarteknik.

20 februari 2024

Vem kan inte relatera till frustrationen när mobiltelefonens tidigare skarpa mottagning plötsligt försämras? Stunden då all kommunikation vi vanligtvis hanterar via mobiltelefonen blir omöjlig att utföra. Men varför händer detta och vad gömmer sig egentligen bakom siffrorna 3G, 4G, 5G och framtidens 6G?

20 februari 2024

Hallå Marcus Runefors, universitetslektor i brandteknik vid LTH som får många frågor om cykel­batterier efter förbudet att ladda litiumjonbatterier i universitetets lokaler.

19 februari 2024

Léa Lévy, forskare i teknisk geologi, får 5,1 miljoner kronor från Marianne och Marcus Wallenbergs stiftelse för att undersöka hur mycket hopp man kan sätta till koldioxidinfångning direkt från luften som sedan lagras i bergarten basalt.

7 februari 2024

I dagarna firar LTH:s civilingenjörsutbildning Teknisk nanovetenskap sitt 20-årsjubileum. Här är tre röster om en utbildning som suddar ut gränser mellan traditionella kunskapsområden som biologi, fysik, kemi, materialvetenskap och elektronik.

23 januari 2024

Den svenska stadsmiljön – hur väl passar den invånarna? Är den välkomnande och inkluderande eller finns det hinder som försvårar för medborgarna? Ny forskning från Lunds Tekniska Högskola, LTH, visar att städernas utformning och bebyggelse inte alltid lever upp till gällande lagstiftning. Men med universell utformning under planeringen kan [...]

23 januari 2024

Jonas Johansson är professor i fysik och utvecklar ny kunskap för framställning av material på nanoskalan. Anastasia Tsioki är student och läser första året på LTH:s civilingenjörsprogram i teknisk nanovetenskap. När Jonas skulle publicera en vetenskaplig artikel vände han sig till Anastasia som illustrerade ett förslag till omslagsbild. [...]

12 januari 2024

WISE, The Wallenberg Initiative Materials Science for Sustainability, är den största satsningen på materialforskning för hållbarhet i Sverige och är möjlig tack vare finansiering från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse. Nu investerar WISE 500 miljoner kronor i utrustning och infrastruktur vid sju universitet i Sverige – och av dessa går nära 90 [...]