Hoppa till huvudinnehåll

Nyheter | LTH:s profilområden

7 februari 2025

För första gången har forskare kunnat mäta kvanttillståndet hos elektroner som kastas ut från atomer som har absorberat ljuspulser med hög energi. Detta tack vare en ny mätteknik som har utvecklats av forskare vid Lunds universitet. Detta kan ge ökad förståelse för grundläggande forskning inom den andra generationens kvantrevolution.

6 februari 2025

Tillväxtverket fördelar 12 miljoner ur europeiska regionala utvecklingsfonden till Lund Nano Lab (Myfab Lund). Pengarna ska under de kommande fyra åren stärka samarbetet mellan akademi och industri på halvledarområdet, och också sänka tröskeln till labbet för företag.

22 januari 2025

Jäst tång? Mycket godare än det låter tycker de som provat och forskare hoppas nu att syrad tång, i stället för dagens torkade, ska bli det stora genombrottet för tång som mat.

20 januari 2025

HALLÅ DÄR. En av LTH:s många innovatörer är Rajni Hatti-Kaul, professor i bioteknik. Hon har grundat tre bolag som tillsammans kunnat luta sig på en handfull patent – och som kan spela en roll för att möta några av mänsklighetens utmaningar inom miljö och hälsa.

8 januari 2025

Elnätens avgörande roll har hamnat i skuggan av den heta debatten om vilka kraftslag som är bäst för att säkra elförsörjningen. Det anser LTH-forskaren Hannes Sonnsjö som i en ny rapport föreslår hur man kan effektivisera elnätet.

8 januari 2025

En fysiskt stor plats för forskning kan ibland vara helt avgörande för att idéer ska bli till innovationer. Det är LTH:s RobotLab ett exempel på. Med imponerande takhöjd och två våningar fyllda av forskare och robotar skapas den viktiga möjligheten till helhetsgrepp.

28 december 2024

Vintersäsongens virus har slagit till – och covid-19 är fortsatt en del av vardagen. Men till skillnad från under pandemin har vi nu mer kunskap om hur viruset sprids via utandningsluften. Forskningsresultat från Lunds universitet visar att det räcker med några minuter i samma rum som en smittad person för att själv få viruset.

18 december 2024

Fem projekt tilldelas 18 miljoner kronor från Afa Försäkring för forskning som gör nytta i arbetslivet – två av dem hör till LTH och handlar om luftmiljö vid återvinning av ballastmaterial och luftkvalitet i energieffektiva badanläggningar. Forskarna bakom projekten är Jenny Rissler, aerosolteknologi och Stephen Burke, byggnadsfysik.

16 december 2024

Adam Kristensson, forskare i förbränningsfysik och medlem i profilområdena Aerosoler och Energiomställningen, har tilldelats pris som årets aerosolforskare 2024 från NOSA. Priset delas ut för hans bidrag till aerosolforskning, både som tidigare NOSA-styrelseledamot, men också inom ACTRIS.

13 december 2024

När forskarna från LTH passerar gränsen till landet Bhutan är lugnet och stillheten det första som slår dem. Men det är inte bara naturens ro som lockar, de är här för att fördjupa samarbetet mellan svensk ingenjörskunskap och bhutanesisk hållbarhetsfilosofi – ett internationellt utbyte som pågått i tio år.