Hoppa till huvudinnehåll

Ljusen från Lund!

– Publicerad den 29 juni 2016

Tiden när vi går mot sommaren är en tid för examenshögtider och festligheter av varierande slag, så även på LTH. Vi började med LTHs examenshögtid i universitetshuset den 20 maj då över 110 civilingenjörer, masterstudenter, högskoleingenjörer och arkitekter diplomeras. Samtidigt delades flera stipendier ut för speciellt uppmärksammade insatser. Lunds Universitets ordförande Jonas Hafström högtidstalade och skickade med lite visdomsord från sin långa karriär i diplomatins tjänst, inte minst som ambassadör i Thailand under tsunamikatastrofen. Det är alltid lika roligt som rektor att vara med på examenshögtiden!

En vecka senare fortsatte vi med doktorspromotionen den 27 maj då 63 nyblivna doktorer från LTH promoverade tillsammans med LTHs tre hedersdoktorer; Takehiko Kitamori, Heike Riel och Keith Trigwell. Även om jag gått med processionen ganska många gånger då jag försökt vara med när någon av mina doktorander promoverats är det alltid en mäktig känsla att gå in i den fullsatta domkyrkan. Även om flera timmars föreläsning på latin kan kännas långt är det en härlig känsla – följt av en ordentlig fest på kvällen!

Dagen före promotionshögtiden öppnade jag även arkitektstudenternas vårutställning, och sedan också industridesignskolans utställning en vecka senare. Härligt att se denna sprudlande kreativitet och det imponerande arbete som utförts.

Dessa LTH-studenter som nu går in i en annan fas i livet är verkligen ljusen från Lund!

Som jag sagt många gånger så är utbildningen vårt viktigaste uppdrag, och den kunskapsöverföring som sker med de personer som lämnar LTH för annan verksamhet är stor och betydelsefull. Detta gäller på alla nivåer, såväl grund- som forskarutbildning men även personer som flyttar sig mellan akademi och näringsliv i olika funktioner. 

Sen den senaste högtiden, invigningen av MAX IV! Världens starkaste ljuskälla invigdes vid den tidpunkt då solen stod högst på himlen i Lund, den 21 juni klockan 13:08:55. En fantastisk tillställning. Nu är en ny era invigd i Lund med de stora forskningsanläggningarna, idag MAX IV och om några år ESS. Detta är ett annat högst påtagligt och kanske mer bokstavligt ”ljus” från Lund. 

Viktor Öwall

Rektor LTH

PS Titeln på bloggen kan ses som en parafras på titeln på den gamla Nils Poppe-filmen Ljuset från Lund (1955).