Hoppa till huvudinnehåll

Cirkulär omställning i sikte under innovationskonferens

Ett hundratal företag har samlats på initiativ av Tetra Pak och Lunds universitet för att staka ut vägen mot ett cirkulärt och hållbart samhälle. Aktörerna som träffas vid Innovation Roundtable’s innovationskonferens diskuterar lösningar som kan göra det möjligt för näringslivet att ställa om.

Jessika Sellergren – Publicerad den 12 april 2023

En stor samling människor lyssnar på talaren som står på en stor scen. Foto.
Per Mickwitz, professor vid Lunds universitet, är en av talarna under konferensen. Foto: Jessika Sellergren

Per Mickwitz, professor i miljöpolicy och vicerektor vid Lunds universitet, är en av de första talarna:

– Vi är i begynnelsen av transformationen och har en lång väg kvar. Mötesplatser som den här workshopen är ett sätt att hitta vägen framåt tillsammans – vi behöver bli bättre på att lära oss av varandra, säger han.

Samma budskap signalerar Tetra Pak genom Laurence Mott, Executive Vice President för Development and Technology:

– Innovation är en lagsport som inte kan göras på egen hand. Om någon är snabbare eller bättre och har fler färdigheter eller förmågor än du, måste du samarbeta med dem.

Få insyn i hur företagen resonerar

Lea Fünfschilling, docent i sociologi och forskare inom CIRCLE vid Lunds universitet, är en av dem som medverkar i konferensen. Hon vill veta mer om hur företagen resonerar kring sina omställningsprocesser:

– Vi behöver släppa gamla vanor och vardagliga rutiner som inte är hållbara, helt enkelt försöka hitta en livsstil där vi inte ersätter gamla prylar med nya. Men hur ser näringslivets resonemang ut om att fasa ut gamla mönster? Det vill jag veta mer om. Utan näringslivet är det svårt att ställa om, säger hon.

Linjär affärsmodell behöver bli cirkulär

En annan konferensdeltagare är Fredrik Nilsson. Han är professor i förpackningslogistik vid LTH och håller i ett rundabordssamtal som handlar om vilka kritiska faktorer som går att identifiera vid förändringen från linjärt till cirkulärt företagande.

Han menar att näringslivet i vissa fall kan vara en försvårande faktor för omställning genom att de stora företagen ofta är avvaktande inför att investera i nya cirkulära koncept:

– De senaste femtio åren har företagen optimerat en linjär affärsmodell som inte alls liknar den cirkulära. Företagen behöver tänka nytt och annorlunda, ställa om sina affärsmodeller och sluta curla konsumenterna, säger Fredrik Nilsson, och förklarar att curlingen handlar om att företag konkurrerar om att tillfredsställa konsumenter med fler och billigare produkter samt snabbare leveranser på bekostnad av resurser och miljö.

”Ett sätt är att bryta ner de stora frågorna och ta oss an problemen stegvis”

De som har samlats för att dela med sig av kunskap, erfarenheter och lärdomar är – utöver Lunds universitet och Tetra Pak – företag som exempelvis IKEA, Mastercard, Stora Enso, Volvo Cars och Alfa Laval.

Anna Celsing, tidigare kemiteknikstudent från LTH, och numera hållbarhetschef på Alfa Laval, inspireras av alla möten och begynnande relationer med andra företag som har liknande hållbarhetsutmaningar som Alfa Laval. Hon ser också fram emot att arbeta närmare akademin.

– Vi behöver alla jobba närmare varandra och samarbeta utifrån de utmaningar vi gemensamt står inför. Ett sätt är att bryta ner de stora frågorna och ta oss an problemen stegvis i mindre byggstenar genom samverkan utifrån olika kompetenser och perspektiv, säger hon.

Enligt Anna Celsing är en viktig del i omställningsprocessen att tydliggöra de gemensamma målen – och att hitta vägarna som leder fram till dem.

Hon får medhåll av kollegan Martin Hermansson, Business Developer på Alfa Laval:

– En viktig del av cirkulariteten är en ledning som tror på omställning och sätter tydliga mål där vi som företag både kan nå våra mål och vara bra för världen på samma gång.

När Fredrik Nilsson sammanfattar konferensdiskussionerna säger han att de utmaningar som företagen tampas med för att kunna ställa om också är tydliga inom forskningen:

– Forskningen visar att en av de absolut mest nödvändiga faktorerna för att en omställning från linjärt till cirkulärt ska kunna äga rum är samarbete inom och mellan försörjningskedjor. Därför hoppas jag att nästa gång vi träffas så handlar inte våra diskussioner om hur enskilda aktörer kan ställa om, utan att det är en konstellation av företagspartners som presenterar vad de verkligen har gjort tillsammans.

Innovation Roundtable

Innovation Roundtable är ett nätverk för innovationsledare i stora multinationella företag. Tetra Pak och Lunds universitet stod som gemensamma värdar för tvådagarskonferensen som genomfördes i Lund 7-8 mars 2023. Temat för dagarna var ”Transformation for Circularity and Sustainability” samt  "Innovation Partnership, Culture & Startup Collaboration for Co-Creation".

Lunds universitet och Tetra Pak i partnerskap

Lunds universitet och Tetra Pak ingick år 2020 ett femårigt strategiskt samarbete för att bidra till samhällsnytta och utveckla kunskaper inom områden som är viktiga både för Tetra Pak och universitetet. Partnerskapets syfte är att utveckla och utöka kompetens och kunskap inom olika fokusområden, med ambitionen att främja av innovationer för hållbara produkter, företag och samhällen.