Skip to main content

Du valde rätt!

Njut av Lund i höst. Bidra till minskad smittspridning. Studera flitigt från dag ett och slå larm tidigt om du har svårt att hänga med i undervisningen. De budskapen ger LTH:s rektor Viktor Öwall i terminens första inlägg, där han välkomnar LTH:s alla studenter.

– Published 25 August 2020

AF-borgen syns som spegelbild i ett skimrande blåsinstrument, troligen tuba.
Välkommen till Lund. I en hälsning till nya LTH-studenter förklarar Viktor Öwall varför LTH:s studenter gjort ett bra val. På grund av coronaviruset ges talet i inspelad form. Foto: Gunnar Menander

Höstterminens början i Lund – det är något speciellt, det vet alla som kommer till Lund för att läsa och alla som bott i den här staden. När studenterna återvänder lever stan upp igen efter en ofta ganska långsam sommar!

Vi kan alla se fram emot sådant som att träffas och jobba eller studera tillsammans under dagen – på coronasäkert vis – och att eventuellt avnjuta en stund på någon uteservering om kvällen. Själv ser jag riktigt mycket fram emot att efter en torftig och trist coronavår se liv på LTH:s campus igen. Jag hoppas att ni, kära studenter, ska få en härlig höst med många nya kamrater och nya kunskaper!

När jag gick runt och hälsade internationella studenter välkomna förra veckan blev jag väldigt glad att så många av er hade tagit er till Lund. I våras befarade jag att det skulle vara ett betydande bortfall, men icke. Detta betyder väldigt mycket då de internationella studenterna berikar LTH och Lund när de kommer med andra erfarenheter och upplevelser i bagaget.

Med andra ord, varmt välkommen till LTH. Du har kommit helt rätt! I min välkomsthälsning, som i år tyvärr är inspelad, försöker jag förklara varför du gjort ett så bra val.


På LTH – som är en del
av Lunds universitet – utbildar vi människor, bygger kunskap för framtiden och arbetar hårt för att utveckla samhället. Vi skapar utrymme för briljant forskning och inspirerar till kreativ utveckling av teknik, arkitektur och design. På LTH läser knappt 10 000 studenter, och vårt motto, som omfattar även LTH:s alla anställda och alumner, är:

Tillsammans utforskar och skapar vi – till nytta för världen.

Du som läser på LTH får med dig en gedigen utbildning som ger stor valfrihet och goda möjligheter att vara med och påverka samhället. Att dina kunskaper är efterfrågade märker jag i möten med näringslivet. Jag får ofta frågan från företag och olika organisationer: ”Var är studenterna, när kommer de till oss?”


Vad jag som LTH:s rektor
tycker att du ska tänka på i höst?

Att, även om du känner dig ung och odödlig, vara rädd om dig själv och andra i coronatid. Självklart ska vi bidra till minskad smittspridning och följa FHM:s rekommendationer.

Att du ska studera flitigt redan från början, och slå larm tidigt till Studie- och karriärvägledarna om du har svårt att hänga med i undervisningen.

Och att du ska njuta av Lund och att du kommit till just LTH – som vi med rätta kallar en plats för drömmar och upptäckter. 


Viktor Öwall

Rektor LTH


PS

Om du som student saknar ”välkomstinformation” som du behöver, vänd dig till programledaren för just ditt program eller kontakta kursansvarig för enskild kurs.