Skip to main content

The times they are a-changin’ – en hälsning till LTH:s studenter

Våren 2020 blev pandemin verklighet, viruset drabbade oss och hela världen. En chock, och ett historiskt skeende som vi kommer att minnas för alltid. Ta hand om dig själv och andra, skriver rektor Viktor Öwall i ett inlägg som riktar sig till LTH:s studenter.

– Published 9 April 2020

Utsiktsplats över sjön Sjön på LTH:s Lundacampus.
Också den är tiden kommer att bli historia. Jag hoppas snart få se er umgås och plugga på campus igen, skriver LTH:s rektor Viktor Öwall. Foto: Kennet Ruona

Idag blickar jag ut över ett campus som badar i vårsolens ljus, och som borde vara fullt av studenter men är ödsligt och tomt. Det känns overkligt och främmande! Vi befinner oss i en tid som ingen räknat med att få uppleva. Som Bob Dylan skaldade: The times they are a-changin'.

Dylan var en stor del av min egen tid som student och hans vinylskivor snurrade allt som oftast på grammofonen. En grammofon som gick på högvarv då musiken, konserter och festande var en stor del av mitt liv. Jag hörde häromdagen att Roskildefestivalen är inställd; festivalen som var ett givet inslag på vägen ut på "tågluff" i Europa under tidigt 1980-tal. 


Våren 2020 befinner
vi oss i en situation som ingen tidigare upplevt och som de flesta nog inte kunnat föreställa sig. Pandemin blev verklighet, viruset drabbade oss och hela världen. En chock, och ett historiskt skeende som vi kommer att minnas för alltid. Obegripligt!

Samhället mobiliserar för att hitta lösningar och olika åtgärder som kan lindra smärtan och konsekvenserna. Vi tänker naturligtvis på alla dem som drabbats av sjukdomen eller har nära och kära som drabbats. Det är svårt och smärtsamt för många.

Men vi måste samtidigt få samhällshjulen att snurra, sakta men säkert. 


LTH har gått över till
undervisning och examination på distans. Vi försöker anpassa oss och hitta lösningar som kan ge er studenter den utbildning ni kämpar för.

Blir kvaliteten lidande? I det korta perspektivet ja, men en kurs eller en tenta gör inte en utbildning. Jag är övertygad om att vi, med gemensamma krafter, kan fixa detta och dra lärdomar som förbättrar våra utbildningar.

Alla på LTH jobbar hårt för att kvaliteten inte skall påverkas, och vi har ett nära samarbete med TLTH för att uppnå detta.

Jag är imponerad över hur både studenter och anställda tar sig an den svåra situationen. Vi är alla olika och ser saker på skilda sätt, men känslan är att vi förstår och accepterar situationen. Kvalitet, problemlösning och pragmatism är ledord – precis som det skall vara på en teknisk högskola. Ni, kära studenter, är vår högsta prioritet! 


Jag vill inte moralisera
men trots allt säga några förmaningens ord:

Även om du känner dig stark, frisk och odödlig, så tänk på att smittan finns därute.

Även om du inte drabbas själv, så kan du smitta andra som kanske är mer sårbara. Därför: Följ Folkhälsomyndighetens rekommendationer!

Till sist: Ett tomt och ödsligt LTH är en beklämmande syn. För att uttrycka det med ord som jag lånat från en kollega, och som jag brukar använda på examenshögtiden:

"Ett universitet utan forskning är ett dåligt universitet. Ett universitet utan studenter är inget universitet."

Tiderna förändras, också den här perioden kommer att gå över. Jag hoppas snart få se er umgås och plugga på campus igen!

Sköt om er själva och varandra, 


Viktor Öwall

Rektor LTHPS

LTH finns en rad möjligheter att delta i frivilliga initiativ för att hjälpa exempelvis vården med olika typer av material som behövs. Att hjälpa andra kan ibland få oss att må bättre.


PPS

Om du har svårt att klara studierna är du välkommen att ta kontakt med LTH:s studie- och karriärvägledning. Känner du dig ensam eller mår dåligt under krisens gång – ta kontakt med Studenthälsan vid Lunds universitet