Hoppa till huvudinnehåll

Nyheter | LTH profilområde: Livsmedel och bioteknik

31 oktober 2025

Havrens arvsmassa är extremt stor och komplicerad, vilket gjort den svår att förstå. Men i en ny artikel i Nature har nu ett internationellt forskarteam tagit fram kompletta genetiska kartor av den nyttiga växten.

14 oktober 2025

Välkommen till en tvärvetenskaplig forskningskonferens om att bryta barriärer för klimatlösningar. Konferensen syftar till att uppmuntra kunskapsutbyte och dialog mellan Lunds universitet och University of Cambridge.

19 juni 2025

Universitetet återvänder till Almedalsveckan med ett brett program för att stärka det offentliga samtalet om högre utbildning och forskning. Sedan universitetets första medverkan 2009 har engagemanget vuxit, och i år deltar ett 50-tal medarbetare. Programmet bjuder på samtal om allt från beredskap och AI till framtidens mat.

22 januari 2025

Jäst tång? Mycket godare än det låter tycker de som provat och forskare hoppas nu att syrad tång, i stället för dagens torkade, ska bli det stora genombrottet för tång som mat.

20 januari 2025

HALLÅ DÄR. En av LTH:s många innovatörer är Rajni Hatti-Kaul, professor i bioteknik. Hon har grundat tre bolag som tillsammans kunnat luta sig på en handfull patent – och som kan spela en roll för att möta några av mänsklighetens utmaningar inom miljö och hälsa.

25 november 2024

Koldioxidinfångning och kartläggning av urskogar står i fokus när ”Jan Hain Stiftelse för Vetenskaplig Teknisk forskning inom miljö och klimat” utser 2024-års stipendiater: Helena Svensson, docent i kemiteknik och Anders Ahlström, docent i naturgeografi och ekosystemvetenskap. Stiftelsen är en av fyra inom Hain Stiftelser – och ytterligare nio [...]

19 november 2024

Varje år sedan 2019 ställer Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin, IVA, samman en lista över aktuella svenska forskningsprojekt med potential att skapa nytta, 100-listan. I år kom nio forskningsprojekt från Lunds universitet med på listan – flera av dem har sin hemvist på LTH.

1 juni 2024

När det planeras för mat i kristider – vilka livsmedel föreställer vi oss då? Konservburkar och frystorkad mat tänker många, men faktum är att om det uppstår en kris så är det inte bunkrade konserver som räddar oss.

5 juli 2024

Efter Rysslands invasion av Ukraina har livsmedelsberedskap seglat upp som en prioriterad fråga. Forskaren Cecilia Tullberg berättar om hur hon och många andra experter anser att vi ska säkra tillgången på mat.

17 juni 2024

LTH medverkar under årets Almedalsvecka med seminarier som belyser olika former av beredskap. Seminarierna äger rum den 26 juni.