Havren arvsmassa kartlagd
Havrens arvsmassa är extremt stor och komplicerad, vilket gjort den svår att förstå. Men i en ny artikel i Nature har nu ett internationellt forskarteam tagit fram kompletta genetiska kartor av den nyttiga växten.
– Publicerad den 31 oktober 2025

Havre är nyttigt, innehåller kostfibrer som sänker kolesterolet och är naturligt glutenfritt. Nu har flera forskare, däribland Sofi Marmon, forskare i tillämpad biokemi vid LTH, skapat en så kallad pangenomkarta för havre. Resultaten är viktiga för framtidens havreförädling, jordbruk och hälsa.
Det betyder att de har kartlagt hela den genetiska variationen hos 33 olika havresorter, både odlade och vilda. De har också gjort en så kallad pantranskriptomkarta, vilken visar vilka gener som är aktiva i olika delar av växten (t.ex. blad, rötter och frön) och vid olika utvecklingsstadier.
Forskarna upptäckte bland annat att:
• Många gener har försvunnit i ett av havrens subgenom (havre är hexaploid, uppdelat på tre subgenom) men gener i de övriga subgenomen kompenserar för detta, vilket innebär att havren fortsatt kan vara produktiv.
• Skillnader i arvsmassan påverkar viktiga egenskaper som blomningstid och utbyte.
• Förändringar i kromosomernas struktur har spelat roll i hur olika havresorter utvecklats och skilts åt.
Läs artikeln i Nature
Tidigare artikel