Skip to main content

Nyheter | LTH profilområde: Avancerade ljuskällor

27 March 2024

Nyindustrialisering, kustperspektiv, cirkulärt byggande och koldioxidinfångning. Ämnena som LTH tar upp under Hållbarhetsveckan 8–13 april handlar om lösningar på klimatkrisen och hur jordens resurser ska användas mer varsamt. Programmet vänder sig till alla som vill vara med i diskussionerna om framtidens hållbara strategier.

23 January 2024

Jonas Johansson är professor i fysik och utvecklar ny kunskap för framställning av material på nanoskalan. Anastasia Tsioki är student och läser första året på LTH:s civilingenjörsprogram i teknisk nanovetenskap. När Jonas skulle publicera en vetenskaplig artikel vände han sig till Anastasia som illustrerade ett förslag till omslagsbild. [...]

3 October 2023

Professor Anne L’Huillier, atomfysik vid LTH, tilldelas Nobelpriset i fysik 2023 tillsammans med Pierre Agostini och Ferenc Krausz för sina experiment som gett mänskligheten nya verktyg för att utforska elektronernas värld inuti atomer och molekyler.

5 September 2023

Vinnova satsar på elva nya kompetenscentrum inom områden som är viktiga för en hållbar industri och en digital samhällsomställning. Fyra av dessa hamnar på LTH.

4 May 2023

Nu inleds arbetet med att upphandla en hyresvärd som vill vara med och utveckla Nanolab Science Village. Det innebär ytterligare en milstolpe för Lunds universitets etablering på det framväxande Science Village – där tillverkning av nanomaterial och halvledarkomponenter blir granne med de stora forskningsanläggningarna ESS och MAX IV.

27 March 2023

Lampans LED-teknik framhålls ofta för sina fördelar – att den är energisnål, att den håller länge och att tekniken går att styra på olika sätt. Men att LED-lampan kan ge upphov till flimmer nämns inte lika ofta. En av anledningarna är att det saknas kunskap om hur fenomenet ska mätas och hur hälsan påverkas. Det vill ljusforskarna vid LTH ändra på, [...]

18 August 2022

Det kvantmekaniska fenomen där man kan få elektroner i atomer att svänga med hjälp av laserstrålning har varit känd sedan teorin presenterades redan 1955. Tidigare har dock detta bara kunnat påvisas för strålning med långa våglängder. Men i ny forskning från bland annat LTH har man kunnat mäta elektronsvängningar vid tio gånger kortare våglängd än [...]

6 June 2022

Nu lanserar LTH profilområden för sin samlade spetskompetens inom forskningen. Dessa tvärvetenskapliga områden ska bidra till ökad samverkan med näringslivet och samhället. Kraftsamlingen görs kring sju teman: aerosoler, AI och digitalisering, avancerade ljuskällor, cirkulär byggindustri, energiomställning, nanovetenskap och teknik för hälsa.