Nyheter | Till nytta för livet
Ultraljud förbättrar stamcellstransplantationer
Transplantation av så kallade hematopoetiska stamceller är en effektiv behandling för patienter med elakartade blodsjukdomar. Cellernas sammansättning och kvalité vid transplantationen är direkt avgörande för resultatet. Forskare från Lunds universitet har nu utvecklat en metod att förbättra kvalitén på de transplanterade cellerna genom att [...]
Tidig upptäckt av KOL med ny metod
Nanopartiklar kan avslöja om någon håller på att få sjukdomen KOL. Aerosolforskare vid LTH har en utvecklat en ny teknik som kan upptäcka sjukdomen tidigt och därmed bromsa sjukdomsförloppet.
Vem ska få nytt hjärta? Artificiell intelligens och läkare gör ofta olika val
Cirka 40 svenskar står i kö för att få nytt hjärta inopererat. När ett hjärta plötsligt kommer in, väljer läkaren mest lämpade mottagare utifrån ett antal kriterier. Men om istället en ”upplärd” dator får välja blir urvalet ett annat – och den förväntade genomsnittliga överlevnaden kan öka med ett år. Målet är att denna snabbtänkta hjärträknare ska [...]
Nytt test kan upptäcka svårbotad cancer tidigt
Bukspottkörtelcancer upptäcks ofta när det är för sent. Men med ett nytt blodbaserat test går den att upptäcka när den ännu är kirurgiskt behandlingsbar, vilket ökar möjligheterna till överlevnad. Resultaten är publicerade i Journal of Clinical Oncology.
Nyupptäckt mutation stärker immunförsvaret
Hälften av befolkningen har en mutation som kraftigt ökar nyproduktionen av ett av immunförsvarets viktigaste vapen, T-celler som tillverkas i thymus. Det visar nya forskningsresultatet som publiceras i Science Translational Medicine.
Matlagningen ger ökade hälsorisker bland kvinnor i Etiopien
Havandeskapsförgiftning är den största dödsorsaken bland gravida kvinnor i Etiopien – ett land där luftföroreningshalterna är flera gånger högre än WHO:s riktvärde. Aerosolforskaren Christina Isaxon har gjort fältstudier i staden Adama i Etiopien för att få veta mer om gravida kvinnors exponering för luftföroreningar.
Tång på tallriken ska boosta tarmfloran
Tång är inget vi brukar äta i vår del av världen, men kanske framöver. Växten är näringsrik och innehåller andra fibrer än landväxter, vilka antas gynna tillväxten av nya tarmbakterier som i sin tur stimulerar immunförsvaret. Om det verkligen är så, ska professorn i bioteknik Eva Nordberg-Karlsson ta reda på. Målet är också att ta fram nya [...]
Hopp om lokal tillverkning av läkemedel
Riktade läkemedel till rimligt pris? LTH-forskare har stora läkemedelsbolag kring knuten. Därför kan de ta fram effektiva ”nedströmsfabriker” för nästa generations biologiska läkemedel.