Skip to main content

Nyheter | Till nytta för livet

30 April 2020

De stora forskningsanläggningarna Max IV och ESS i Lund ger hopp om nya material som står i hållbarhetens tjänst – och framsteg inom sektorer som medicin, verkstadsindustri, elektronik, livsmedel och samhällsbyggnad.

10 January 2020

En ”snackis” bland cancerforskare är vesiklar, nanopartiklar som i miljardtal flödar i våra blodådror och som visat sig bära på information om kroppen håller på att bli sjuk. Nu finns hopp om att kunna fånga in och avkoda vesiklarnas budskap via ett vanligt blodprov.

desc
20 November 2019

Forskare vid Lunds universitet vill genom en speciell metod försöka separera olika typer av celler - utifrån storlek, täthet och styvhet - ur tumörvävnad från bröstcancerpatienter. Förhoppningen är att mer kunskap om cellernas olika egenskaper ska bidra till bättre målstyrda behandlingar.

25 September 2019

En upptäckt om att fria elektroner kan röra sig asymmetriskt ger en fördjupad förståelse för en grundläggande process inom fysiken: den fotoelektriska effekten. Den beskrevs först av Albert Einstein och förklarar hur högfrekvent ljus får elektroner att släppa taget från ett material. Resultaten publiceras i Physical Review Letters.

6 September 2019

Ungefär 60 000 dna-spår från brottsplatser analyseras årligen på Nationellt forensiskt centrum i Linköping. Många är dock nedsolkade och går inte att använda. En ny avhandling banar väg för mer robusta analysmetoder, vilket i sin tur innebär att fler brott kan klaras upp.

3 September 2019

Ultraljud som hittar sällsynta celler i en droppe blod. Affärsmodeller för en cirkulär ekonomi. En laserteknik som kan filma i närapå ljusets hastighet. En annan laserteknik som kartlägger insekter på kilometeravstånd. Fyra lovande forskare från Lunds universitet, varav tre från LTH, har fått ”starting grants” från Europeiska forskningsrådet (ERC) [...]

5 June 2019

Vasslepulver är ett smart livsmedel som gjort succé de senaste åren. Det ingår i bland annat i modersmjölksersättning. Men ett problem behöver lösas: Pulvret bildar klumpar som leder till sämre näringsupptag.

16 April 2019

Köttbullar med rödbetsblastspulver eller falukorv med torkade havtornsblad? Sådana här charkprodukter, ”laddade” med olika typer av antioxidant-rika rester från grönsaksodlingar, kan komma att hamna i mataffärernas kyldiskar. Labbtester visar att vissa antioxidanter helt eliminerade den skadliga oxidationen som forskare tror ligger bakom cancer- [...]

20 March 2019

Ingenjör – läkare – företag. Det är kedjan som strävar mot målet att bota cancerpatienter. Per Augustsson, docent i biomedicinsk teknik vid LTH, är en viktig länk. Han bidrar med en ingenjörskonst som får blodets byggstenar att skiljas åt med hjälp av ultraljud i miniatyrlabbet ”lab-on-a-chip”.

4 March 2019

Frida Sandberg söker efter nya ledtrådar i sina analysprogram. Det är ett spännande detektivarbete, när hon framkallar världar osynliga för ögat.