Skip to main content

Datavetare blir Wallenberg Academy Fellow

Susanna Rezende, biträdande universitetslektor i datavetenskap vid LTH, har utsetts till Wallenberg Academy Fellows. Anslaget från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse innebär att hon får finansiering för fem år framåt.

– Published 1 December 2023

Susanna de Rezende
Susanna de Rezende. Foto: Patrik Lundin.

Grattis Susanne, hur känns det att få den här utmärkelsen?

– Jag är otroligt glad och tacksam över att ha blivit uttagen till en av de nya Wallenberg Academy Fellows. Det är en stor ära att få vara bland en så inspirerande och begåvad grupp forskare. Samtidigt kommer erkännandet med en djup ansvarskänsla. Jag vill ta vara på denna möjlighet att etablera en stark forskargrupp vid Lunds universitet som ska bidra till en mer djupgående teoretisk förståelse för effektiva beräkningar. Vårt mål är att förstå var potentialerna och gränserna för beräkningar ligger.

Hur stort är anslaget?

– Stipendiet inkluderar fem års finansiering och möjlighet att dra nytta av ett unikt mentorprogram som drivs av Kungliga Vetenskapsakademien. Tack vare resurserna från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse och medfinansieringen från universitetet blir det möjligt att avsevärt utöka forskargruppen i grunderna för datavetenskap vid Lunds universitet.

Du ska i ditt projekt undersöka var datorers gränser går. Vart går gränsen, tror du?

– De tekniska framstegen, särskilt inom beräkningsområdet, under de senaste decennierna – och kanske ännu mer anmärkningsvärt under de senaste fem åren – är verkligen extraordinära. Ändå finns det många enkla problem som vi tror att datorer inte kan lösa på någon rimlig tid. Tänk till exempel på följande problem: I ett stort socialt nätverk, vilken är den största gruppen individer som alla känner varandra? Vi tror, ​​men kan för närvarande inte bevisa, att detta problem inte kan lösas effektivt av någon dator. På den positiva sidan kan datorernas gränser användas för att designa säkra kommunikationssystem. Så att bevisa att vissa problem är svåra kan användas som en garanti för att ett system är säkert.

Hur ska du gå till väga?

– Jag har redan börjat bygga upp mitt forskarteam vid Lunds universitet och planen är att utöka gruppen ytterligare. Nästa spännande utmaning handlar om att attrahera duktiga studenter och postdoktorer till LU. Även om vår forskning inte kräver någon sofistikerad utrustning, är det viktigt att kunna utbyta idéer och samarbeta med andra forskare, och studenter dras naturligtvis till platser med en levande och samarbetande forskargrupp.

– Under de senaste åren har en lycklig slump samlat ett antal duktiga forskare inom komplexitetsteori i Köpenhamn, och de håller på att återupprätta sina grupper här. Detta stipendium kommer vid ett avgörande ögonblick, vilket gör det möjligt för vårt team att integreras i och bidra till denna lovande nya forskningsmiljö.

– Jag är övertygad om att vi med ett starkt team och ett brett nätverk av samarbetspartners kommer att kunna ta itu med några av de mest utmanande problemen på området och ge ett bättre svar på frågan: Kan datorer lösa alla våra problem?

Presentation av Susanna Rezende på KAW:s hemsida