Kandidatutbildningen i livsmedelsteknik vänder sig till dig som vill arbeta med livsmedel och måltider. Utbildningen fokuserar på hur teknik kan användas för att producera mat på ett säkert, resurseffektivt och hållbart sätt – idag och i framtiden.
Om utbildningen
Livsmedelsteknik används vid all hantering och tillagning av mat: Från storskalig industriell produktion till småskalig, lokal verksamhet. Målet är att maten ska vara näringsrik, säker och samtidigt smaka bra.
Samtidigt är livsmedelsbranschen i ständig förändring och påverkas av många faktorer, allt från lagstiftning och regleringar till konsumenters behov och efterfrågan. Även globala händelser, som klimatförändringar och konflikter, påverkar tillgången till livsmedel.
Kandidatutbildningen i livsmedelsteknik bygger på kunskap inom produktion, utveckling och kvalitet. Den tar upp allt från kostnadseffektiv skolmat och livsmedelshantering i butik till småskalig gourmetmat. Du får insikt i vad som påverkar matens kvalitet längs hela kedjan, från råvara till färdig produkt, och lär dig leda och utveckla livsmedelsverksamheter.
Programmet vänder sig till dig som har minst nio månaders erfarenhet av arbete med livsmedel och måltider, till exempel som kock, inom storhushåll, butik eller livsmedelsindustrin.
Utbildningen ges av Lunds Tekniska Högskola, LTH, som är den tekniska högskolan vid Lunds universitet. Inriktningen på processteknik för livsmedelsproduktion, i kombination med ekonomi, ledarskap och verksamhetsutveckling, gör den helt unik i sitt slag i Sverige.
Programmet ges vartannat år, och nästa start är hösten 2027.
Under utbildningen
Utbildningen vänder sig till dig som arbetar eller har arbetat med livsmedel och måltider i minst nio månader. Dina tidigare yrkeserfarenheter tas tillvara och integreras i undervisningen. Kursinnehållet kopplas till verkliga situationer, vilket ger en djupare förståelse för både den livsmedelstekniska processen och utbildningens moment.
Utbildningen varvar teori med laborationer, gästföreläsningar, studiebesök och projektarbeten och innehåller fem veckors praktik. Vissa projekt genomförs i samarbete med branschen.
Det första året ger en grund i livsmedelsteknik med kurser i livsmedelskemi, mikrobiologi, näringslära och processteknik. År två innebär fördjupning i samma områden samt kvalitets- och ledningssystem. Det tredje året fokuserar på självständigt examensarbete och möjlighet till specialisering genom valfria kurser.
LTH har utbildat studenter inom livsmedelsteknik i femtio år, och forskningen inom området är framstående. Som student får du tillgång till avancerade labb och anläggningar i undervisningen.
Programmet är tre år och leder till en kandidatexamen i livsmedelsteknik. Du har också möjlighet att ta ut en högskoleexamen med livsmedelsteknisk inriktning efter två år. Du som har en examen från Livsmedelsteknisk högskoleutbildning kan även söka till senare del av programmet (år 3) för att komplettera med en kandidatexamen.
Karriär och framtid
Som livsmedelstekniker är du eftertraktad på arbetsmarknaden och har goda möjligheter till en varierad karriär. Kompetens inom att bedöma, kvalitetssäkra och leda livsmedelsproduktion och livsmedelshantering behövs inom hela branschen – från industri och handel till storhushåll, restaurang, skola och myndigheter.
Utbildningen förbereder dig för kvalificerade arbetsuppgifter och ger dig en grund för att leda, utveckla och driva projekt inom hela livsmedelsbranschen.
Du kan arbeta både inom privat sektor och offentlig verksamhet. Exempel på yrkesroller är livsmedelsinspektör, kvalitets- eller teamchef, kvalitets- eller processtekniker, produktutvecklare och produktionsledare.
Framtida arbetsuppgifter kan handla om produktions- eller kvalitetsledning, livsmedelssäkerhet, produktutveckling och tillsyn.
Efter examen har du även möjlighet att studera vidare på ett masterprogram.
Utbildningen är tre år och leder till en kandidatexamen i livsmedelsteknik. Du kan även välja att ta ut en högskoleexamen med livsmedelsteknisk inriktning efter två år.
Förutom att söka till hela kandidatprogrammet finns också möjligheten att söka till senare del (år 3) för dig som har en examen från Livsmedelsteknisk högskoleutbildning och vill utöka till en kandidatexamen.
Lunds universitet har förstaplatsen i världen i QS World University Ranking: Sustainability 2026, som rankar hållbar utveckling vid lärosäten i världen.
Hållbar utveckling är en integrerad del i alla LTH:s utbildningar och du får kunskap och verktyg för att i framtiden arbeta med viktiga områden och påverka samhällsutvecklingen.
Utbildningen i Livsmedelsteknik lär dig att arbeta med lösningar för flera av de globala målen, särskilt:
- Hållbar konsumtion och produktion
- God hälsa och välbefinnande
- Ingen hunger
- Rent vatten och sanitet för alla
Anmäl dig till utbildningen
Behörighet
Grundläggande behörighet
samt
nio månaders yrkeserfarenhet från livsmedelsindustrin, livsmedelsbutik, storhushåll eller restaurang.
Din erfarenhet från branschen
När du söker till utbildningen måste du styrka dina yrkeserfarenheter från livsmedelsbranschen. På antagning.se finns information och instruktion om hur du laddar upp rätt papper och vad som räknas som arbetsintyg. Läs informationen noga.
Intyg om arbetslivserfarenhet (antagning.se)
Sök utbildningen
Utbildningen söks via antagning.se.
Examen
Kandidatexamen i livsmedelsteknik
Bachelor in Food Science
Kurser och programinnehåll
Varje utbildning har en läro- och timplan och en utbildningsplan som beskriver programmets innehåll.
Kurser
Dessa ämesområden och kurslistningar är till för att ge en överblick av programmets kurser. För LTH:s officiella kursinformation, se läro- och timplanen.
Läro- och timplanen på Studentwebben LTH
Ämnesområden
Dator i utbildningen
Du behöver ha tillgång till dator, PC eller Mac, gärna bärbar som klarar den programvara universitetet tillhandahåller. Om programvara behöver köpas eller hyras anges det i kursplanen.
Läs mer om datorprestanda, programvaror och inköp: LTH:s råd om datorinköp.
Förutsättningar i studiemiljön
Studierna innehåller obligatoriska inslag som förutsätter att du kan arbeta självständigt och säkert i olika miljöer, till exempel laboratorier, verkstäder och vid fältstudier. Det krävs att du följer säkerhetsföreskrifter och anvisningar samt kan vistas i och lämna lokalerna på ett säkert sätt. Studierna förutsätter även förmågan att följa och styra de studerade processerna.







