Hoppa till huvudinnehåll

Upptäckten av mjölkintolerans, 1963

Upptäckten av mjölkintolerans och uppkomsten av “havremjölk”

1963 upptäckte Arne Dahlqvist, näringsforskare vid Lunds Universitet, den mycket utbredda förekomsten av laktosintolerans, vilken naturligt begränsar förmågan att nyttja mjölk hos flertalet individer på jorden.

Under åren1963-1984 fördjupar han tillsammans med Nils Georg Asp forskningen kring laktos och osmältbara kolhydrater.

Mellan åren 1990-1993 utvecklar professor Rickard Öste och hans medarbetare  mjölkfri “havremjölk”, en nyttigt “mjölkalternativ” för alla de som ej kan/vill dricka komjölk som ledde fram till att varumärket OATLY skapas år 2001. En egen produktionsanläggning invigdes i Landskrona 2006.

(Information hämtad från Mejeritekniskt Forum, www.mejeriteknisktforum.org)

Rickard Öste är idag adjungerad professor vid Institutionen för livsmedelsteknik, avdelningen för Industriell näringslära och livsmedelskemi.

Industriell näringslära och livsmedelskemi LTH Industriell näringslära och livsmedelskemi 

  

Sidansvarig: christer.rosen@food.lth.se | 2015-11-06