Hoppa till huvudinnehåll

Nyheter

11 april 2024

En ny rapport sammanfattar den krassa realpolitikens erfarenheter och landar i fem rekommendationer som ökar chansen till att klimatpolitiska styrmedel fungerar också i praktiken.

27 mars 2024

Nyindustrialisering, kustperspektiv, cirkulärt byggande och koldioxidinfångning. Ämnena som LTH tar upp under Hållbarhetsveckan 8–13 april handlar om lösningar på klimatkrisen och hur jordens resurser ska användas mer varsamt. Programmet vänder sig till alla som vill vara med i diskussionerna om framtidens hållbara strategier.

26 mars 2024

Vanya Darakchieva, professor i halvledarmaterial och Heiner Linke, professor i nanofysik, har utsetts till Wallenberg Scholars, ett program finansierat av Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse som stödjer excellent grundforskning inom främst medicin, teknik och naturvetenskap. Dessutom får LTH:s tre nuvarande Wallenberg Scholars – Anne L’Huillier, [...]

22 mars 2024

Årets tech-tjej 2024 är LTH-studenten Marina Peltonen. Hon läser både teknisk nanovetenskap på LTH och biomedicin på Lunds universitet. Priset "Årets tech-tjej" har delats ut i över två decennier med syfte att inspirera fler tjejer och unga kvinnor att välja en utbildning eller karriär inom tech.

20 mars 2024

Lärarna på LTH blir bättre och bättre för varje år som går. Med ett unikt statistiskt material baserat på 300 000 enkäter går det att slå fast att undervisningen systematiskt förbättrats under de senaste 20 åren. En viktig delförklaring är ett system som ger duktiga lärare högre lön som infördes på LTH 2001 och som nu spritts till fler än 50 [...]

19 mars 2024

En gemensam nämnare i både grön omställning och digitalisering är halvledaren. Trots det lilla chipets stora betydelse har både Sverige och EU halkat efter. Lunds universitet, Chalmers tekniska högskola och KTH går nu samman för att tillsammans med svenskt näringsliv stärka Sveriges kompetens och infrastruktur för halvledarteknik.

18 mars 2024

REKTORS BLOGG. Vi behöver alla hjälpas åt att stryka ett streck över förutfattade meningar om att teknik, matematik och programmering inte är något för tjejer – för det stämmer inte. Det skriver LTH:s rektor Annika Olsson.

6 mars 2024

Idag görs viskostyger av biomassa från skogen och helt återvunnen viskos finns inte. Nu har forskare lyckats göra ny viskos – av uttjänta bomullslakan.

20 februari 2024

Vem kan inte relatera till frustrationen när mobiltelefonens tidigare skarpa mottagning plötsligt försämras? Stunden då all kommunikation vi vanligtvis hanterar via mobiltelefonen blir omöjlig att utföra. Men varför händer detta och vad gömmer sig egentligen bakom siffrorna 3G, 4G, 5G och framtidens 6G?

20 februari 2024

Hallå Marcus Runefors, universitetslektor i brandteknik vid LTH som får många frågor om cykel­batterier efter förbudet att ladda litiumjonbatterier i universitetets lokaler.