Nyheter
Klimatsmart luftkonditionering inspirerad av termiter
Termiters klimatreglering i sina stackar kan inspirera framtidens klimatsmarta byggnader. Termithögar har sofistikerade ventilationssystem som möjliggör cirkulation i hela strukturen. Detta bidrar till att bibehålla och reglera temperatur och luftfuktighet. Nya byggnader inspirerade av termiterna kan uppnå samma effekt som traditionell [...]

I Almedalen får de svåra frågorna ta plats
Snart reser Lunds universitet tältet i Visby för två dagars panelsamtal. Universitetets program under Almedalsveckan lyfter flera globala utmaningar som luftföroreningar och matfattigdom. Men programmet inger också hopp om att hitta lösningar i samverkan mellan akademi och omgivande samhälle.
”Städbakterier” ger hopp om klorfritt kranvatten
I en unik studie i dricksvattenledningar i Halland testade forskare och det lokala vattenbolaget att skippa klor i dricksvattnet. Resultatet? En bakterietillväxt så klart, men efter ett tag kom överraskningen: En ofarlig rovbakterie växte till sig och åt upp flertalet bakterier. Studien tyder på att klor inte alltid behövs om filtreringen är bra [...]

"Att bredda rekryteringen handlar inte om att sänka kraven"
REKTORS BLOGG. Idag missar vi elever som har goda betyg, kompetens och kapacitet men saknar en tradition av högskolestudier i familjen, skriver LTH:s rektor Annika Olsson.

LTH lyckosamt hos Europeiska innovationsrådet – nya chanser snart
Av svenska universitet har Lunds universitet hittills fallit bäst ut i Europeiska innovationsrådets satsning på ny och banbrytande teknik. Sedan den första utlysningen år 2021 har Lunds universitet beviljats medel i sju projekt varav fem hör till LTH. Snart öppnas en ny utlysningsomgång.

Ändringsbara transistorer viktiga i framtidens halvledare
Transistorer som kan ändra egenskaper är viktiga delar i utvecklingen av framtidens halvledare. När vanliga transistorer närmar sig sin gräns för hur små de kan bli, blir fler funktioner på samma antal enheter allt viktigare för att kunna utveckla små och energisnåla kretsar för allt bättre minnen och kraftfullare datorer. Forskare vid LTH har i [...]

Guldlejonet till Sandi Hilal
LTH:s gästprofessorn i arkitektur Sandi Hilal fick nyligen det prestigefulla priset Guldlejonet på arkitekturbiennalen i Venedig. Vid LTH arbetar hon med att utveckla den konstnärliga forskningen inom arkitektur med Lise Meitner-medel.

Fokus på trä och frihet när Industridesignskolan presenterar examensprojekt
En kappa för backpackers, vattenfilter av trä och möbler för vandringsstugor i bergen. Längtan efter natur, frihet och ett oberoende liv genomsyrar flera av de 60 designprojekten som presenteras under Industridesignskolans årliga examensutställning som startar den 2 juni och pågår en vecka.

Lungsjukdom avslöjas med nanopartiklar
Nanopartiklar kan användas för att upptäcka vissa sjukdomar i lungorna. Mätmetoden AiDA – som bygger på att nanopartiklar andas in – är enkel att använda och kan komplettera andra lungundersökningar. Nu har metoden testats på över 800 personer, och resultaten ser lovande ut, enligt en ny avhandling i aerosolteknik vid LTH, Lunds universitet.

Satsning för att möta framtidens handel och logistik
Lunds universitet förstärker sitt arbete inom handel och logistik på Campus Helsingborg, under namnet REAL – Center for Retail and Logistics. Centret profileras mot hållbarhet, digitalisering och förändrat arbetsliv – de stora utmaningar som handel och logistik har att hantera. Förslaget om REAL och dess innehåll har klubbats av styrelsen för [...]