Hoppa till huvudinnehåll

Nyheter | Till nytta för klimatet

15 december 2020

Ett avhandlingsarbete som utvecklat en plastpåse som omvandlar citrusfruktjuice till marmelad med hjälp av solenergi får Sparbanken Skånes Forskningspris för särskilt framstående avhandling.

5 november 2020

Ett nytt projekt finansierat av Europeiska forskningsrådet (ERC) tar sikte på att bygga motorer – gjorda av proteiner. ”Vi gissar att det finns en anledning till att evolutionen valde just proteiner som huvudbyggstenen för liv” säger fysikprofessor Heiner Linke som koordinerar satsningen.

9 juni 2020

Hur ska framtidens hållbara plast produceras? Forskningsprogrammet Steps vision är ett samhälle där plast produceras, används och återvinns på ett hållbart sätt. Hör forskare och industriföreträdare om fyra framsteg i utvecklandet av framtidens plast.

3 juni 2020

Tandemsolceller som kan bli ultratunna och böjbara. Renare katalysatorer för kemikalieframställning. Hopp om ett mer hållbart livsmedelssystem. Nya material behövs för ett hållbart samhälle – och de stora forskningsanläggningarna i Lund kan ge vind i seglen. Här ger LTH-forskare tre exempel på material som ska vara till nytta för världen.

1 maj 2020

Prisraset på olja är historiskt. Men om kraschen leder till att oljebrunnar pluggas igen för gott och påskyndar en grön omställning är inte alls säkert. Minskar vi inte fossilberoendet överlever producenterna, som om några år kan sälja oljan dyrt istället.

16 april 2020

Vem har inte köpt ett klädesplagg som efter tvätt ändrar färg och form? Eller beställt en sak på nätet som inte alls känns rätt när den landar i brevlådan? För att en produkt ska upplevas som genuin måste den hålla vad den lovar.

22 oktober 2019

Forskare ska undersöka om några av jordskorpans vanligaste metaller kan komma att tjänstgöra som koldioxidneutrala bränslen. Efter förbränning kan de, i ett slutet grönt kretslopp via elektrolys, bli metall igen. Även ammoniak och biobränslen ska studeras.

1 oktober 2019

Marcus Aldén, professor i förbränningsfysik, får 34 miljoner kronor för att forska kring alternativa, klimatsmarta bränslen.

26 september 2019

Utsläpp av växthusgaser värmer klimatet, medan små luftburna partiklar, aerosoler, i atmosfären har en kylande effekt. Så brukar budskapet lyda. Men en ny studie, som publiceras i Nature Communications, visar att de allra minsta aerosolerna på vissa håll ökar till bekostnad av de normalstora och lite större – och det är endast de senare som har en [...]

3 september 2019

Ultraljud som hittar sällsynta celler i en droppe blod. Affärsmodeller för en cirkulär ekonomi. En laserteknik som kan filma i närapå ljusets hastighet. En annan laserteknik som kartlägger insekter på kilometeravstånd. Fyra lovande forskare från Lunds universitet, varav tre från LTH, har fått ”starting grants” från Europeiska forskningsrådet (ERC) [...]