Nyheter | Till nytta för industrin

"Förmodligen kommer en del av materialen inte att återvinnas, utan komposteras"
Att använda substanser från citrusfruktskal i bioplast är ett exempel på hur vi kan inspireras av naturens egna skyddssystem – och för framtiden behövs mer forskning kring hur livsmedels livslängd kan förlängas. Det menar Katrin Molina-Besch, förpackningsforskare vid LTH.

Bioolja från oväntat håll - kan dubbla mängden biodrivmedel
Från kraftvärmeverken får vi fjärrvärme och elektricitet. Framöver kan de få en tredje uppgift: att producera bioolja som kan bli biodrivmedel eller ersätta fossil olja inom kemikalieindustrin. Enligt en ny studie har Sveriges kraftvärmeverk potential att tillsammans producera bioolja motsvarande över 20 procent av dagens energibehov i [...]

”Stora investeringar i grön stålproduktion görs idag, så det är en myt som lever”
LTH-doktoranden Valentin Vogl har tagit initiativ till en kunskapsbank som på sikt kan locka industrijättar att satsa på koldioxidfri stålproduktion. FN:s ledarskapsgrupp för klimatomställning inom tung industri – LeadIT – offentliggör idag databasen, som ytterst ska bidra till kunskap som gör det möjligt att nå Parisavtalets mål om nollutsläpp [...]

Förhoppningen är vassare problemlösning inom VA-branschen
En dag i veckan arbetar Kristofer Kiste från konsultfirman WSP Sverige vid LTH för att koppla samman forskning inom teknisk vattenresurslära med behoven hos den kommunala vatten- och avloppsverksamheten. Han är en av deltagarna i Affilierad kompetens, ett projekt som ska öka kunskapsutbytet mellan näringsliv och lärosäten.

"Risk har blivit ett begrepp som företagen än mer tar hänsyn till"
Kan en pandemi visa sig vara början till slutet på globaliseringen? I en tid med klimatkris och ökande handelshinder förstärker coronapandemin trender som att företag tar ”hem” sin tillverkning eller sprider risker genom att producera samtidigt i flera olika regioner. Det säger Jan Olhager, professor i strategisk produktionslogistik vid LTH, i en [...]

"Innovativ medicinteknik kommer att spela ännu större roll i framtiden"
KRÖNIKA. Dessvärre tycks fokus på kortsiktig vårdoptimering ha hämmat den samverkan som länge drivit medicintekniska innovationer i Sverige. Här finns en potential att ta bättre vara på och LTH kan bidra till innovativa lösningar, produkter och tjänster. Det skriver professor Hanna Isaksson i senaste numret av LTH-nytt.

Teknik bakom smidigare tunnelbyggen prisas
En nyligen prisad teknik kommer göra framtida tunnelbyggen en smula smidigare. Nils Rydén, forskare i teknisk geologi vid LTH, har utvecklat en metod som gör att man slipper testborra för att kolla om tunneln är stabil och tät.

Nu fylls ett kunskapsglapp kring plast
Hur ska framtidens hållbara plast produceras? Forskningsprogrammet Steps vision är ett samhälle där plast produceras, används och återvinns på ett hållbart sätt. Hör forskare och industriföreträdare om fyra framsteg i utvecklandet av framtidens plast.

Forskare gjorde vanlig industrilaser hundra gånger skarpare
Inom forskning, medicin och industrin har olika typer av lasrar blivit ett allt viktigare verktyg. Särskilt stor efterfrågan finns på lasrar med väldigt hög precision, vilket uppnås med korta pulser. Men ju kortare pulser, ju dyrare laser, med följd att dessa ”superlasrar” inte är så vanliga. Nu har ett internationellt forskarteam hittat ett sätt [...]

Utan gröna satsningar kan oljepriset snart skjuta i höjden
Prisraset på olja är historiskt. Men om kraschen leder till att oljebrunnar pluggas igen för gott och påskyndar en grön omställning är inte alls säkert. Minskar vi inte fossilberoendet överlever producenterna, som om några år kan sälja oljan dyrt istället.