Nyheter | Till nytta för livet
Ny kunskap om viruspartiklar i luften kan minska smittspridning på sjukhus
Risken att exponeras för viruspartiklar från covid-19 ökar ju närmare en patient man befinner sig, ju mer smitta en patient bär på och om ventilationen är otillräcklig. Mätningar av virus i luften på sjukhus som gjorts av forskare vid Lunds universitet ger ny kunskap om hur man bäst anpassar vården för att minska risken för smittspridning. [...]
Maxar skörden med AI-teknik
Matematikprofessorn Kalle Åström studerar framtidens jordbruk med hjälp av artificiell intelligens, AI-teknik. Han tar fram matematiska modeller som optimerar skörden och bidrar till ett klimatvänligt lantbruk.
Kylt leveransskåp kan underlätta näthandel för äldre
E-handeln ökar i rekordfart och nästan allt går att handla på nätet. Kläder, hemelektronik och livsmedel – för de flesta konsumenter står varorna utanför dörren när de önskar. Men än så länge når e-handelns leveranser inte den äldre befolkningen i lika stor utsträckning.
Forskare: klassificeringen av ultraprocessad mat är felaktig
Nyheten om att svenskar äter mest ultraprocessat mat i EU fick nyligen stort utrymme i media. Men den bakomliggande klassificeringen är både felaktig och vilseledande, enligt forskare i livsmedelsteknik. Det som presenteras är istället en lista på mer eller mindre hälsosamma livsmedel.
Cancer, hopp och att våga leva
Att vara hoppfull, att ta hjälp av varandra och att låta livet vara föränderligt. Det är aktiva handlingar som kan hjälpa människor att finna trygghet vid svår sjukdom som cancer. Det menar Ulrika Sandén som nyligen disputerat i Innovationsteknik vid LTH med en avhandling om att leva med cancer.
"Förmodligen kommer en del av materialen inte att återvinnas, utan komposteras"
Att använda substanser från citrusfruktskal i bioplast är ett exempel på hur vi kan inspireras av naturens egna skyddssystem – och för framtiden behövs mer forskning kring hur livsmedels livslängd kan förlängas. Det menar Katrin Molina-Besch, förpackningsforskare vid LTH.
Rent på rätt sätt
Städning och rengöring har av förklarliga skäl hamnat i ropet under coronapandemin. Men hur påverkas vi av de preparat och medel som används? Karin Lovén disputerade nyligen med en avhandling i aerosolteknologi om hur rengöringsprodukter inverkar på hälsan hos dem som städar professionellt. Här listar hon fakta om rengöringsmedel som är bra för [...]
Forskare har lyckats injicera lysande diamanter i celler
Det kan låta udda, men faktum är att många forskare har försökt placera extremt små diamanter i levande celler. Varför? Jo, diamanterna fluorescerar och kan därmed ge helt ny kunskap om cellens inre liv. Nu har fysikforskare i Lund lyckats med bedriften. Samma teknik skulle på sikt kunna användas för att föra in läkande molekyler i sjuka celler.
"Risk har blivit ett begrepp som företagen än mer tar hänsyn till"
Kan en pandemi visa sig vara början till slutet på globaliseringen? I en tid med klimatkris och ökande handelshinder förstärker coronapandemin trender som att företag tar ”hem” sin tillverkning eller sprider risker genom att producera samtidigt i flera olika regioner. Det säger Jan Olhager, professor i strategisk produktionslogistik vid LTH, i en [...]
Coronapandemin kan leda till mer tvärprofessionell vård i hemmet
Coronakrisen tvingar fram snabba förändringar i hemsjukvården och sätter fingret på flera arbetsmiljöutmaningar. En del av dessa känner forskarna till sedan tidigare, men flera har tillkommit som en följd av pandemin.