Fjärrlåna

Av smittskyddsskäl håller bibliotek runtom i världen stängt eller begränsar sin service. Det är för tillfället därför inte möjligt att beställa böcker via fjärrlån annat än från svenska bibliotek. Var vänlig och vänta med att lägga beställningar på böcker som inte finns i Sverige till ett senare tillfälle. Notera att detta endast gäller böcker, och alltså inte artikelkopior som fortfarande går bra att beställa.

Böcker
Böcker som inte finns på något bibliotek vid Lunds universitet kan beställas som fjärrlån. Endast material som är tänkt att användas i studie- eller forskningsändamål kan beställas, vill du fjärrlåna material för andra syften så bör du vända dig till ditt folkbibliotek. Det kostar ingenting att fjärrlåna böcker från andra nordiska bibliotek, däremot tillkommer en kostnad för böcker som lånas från övriga världen. Böcker som fjärrlånats hämtas och återlämnas på ditt hemmabibliotek. OBS! E-böcker kan inte fjärrlånas, de flesta licensavtal för e-böcker tillåter än så länge inte fjärrlån.

Artikelkopior
Artikelkopior kostar 80 SEK per artikel. Om du är student betalar du kontant och hämtar kopiorna på hemmabiblioteket. Om du är anställd vid LTH faktureras kostnaden internt och artikeln skickas till dig.

Beställa
Logga in i fjärrlånebeställning med LUCAT eller studentkonto. Första gången du beställer måste du först kontrollera/komplettera dina uppgifter. Fjärrlånebeställning använder du främst till att beställa artiklar du inte kommer åt i fulltext eller böcker du inte hittar i Libris.

Beställa fjärrlån direkt i LIBRIS
Du kan beställa böcker (ej e-böcker) som inte finns vid något av LU:s bibliotek direkt i LIBRIS.För att det ska fungera måste du först skapa ett personligt låntagarkonto. Det du beställt kan sedan hämtas vid ditt hemmabibliotek, oftast inom 10 dagar. Du meddelas per e-post när ditt fjärrlån finns att hämta.

Libris informationssida om låntagarbeställningar

Registreringsformulär för LIBRIS låntagarbeställningar (välj ditt hemmabibliotek):

Biblioteket för arkitektur och design

E-husets bibliotek

LTH studiecentrum

V-husets bibliotek

Fjärrlån direkt i LIBRIS

Välj ditt LTH-bibliotek och registrera dig, så blir det lite enklare att beställa böcker från andra bibliotek.

Logga in i fjärrlånebeställning (BasILL)

Välj formulär och gör din beställning

Sidansvarig: webbredaktion@kansli.lth.se | 2019-05-16