Så här lånar du

Förseningsavgifter och omlån

Som en av corona-anpassningarna på Lunds universitets bibliotek togs förseningsavgiften bort från material som återlämnats för sent från mars 2020. Detta gjordes för att undvika att smittbärare eller sjuka i karantän skulle behöva besöka biblioteken för att återlämna sina böcker. Den 15 september återinförs avgifterna.

Dessutom blir antalet omlån återigen fem efter att under en tillfällig period varit elva.

På Lunds universitets bibliotek använder du ditt LU-kort när du lånar. När du har skaffat kortet på en LU-kortstation måste du först läsa igenom våra lånevillkor och logga in en gång i vår bibliotekskatalog LUBcatDu loggar enkelt in med ditt Studentkonto eller LUCAT och registrerar ditt LU-kort som lånekort. Du kan själv aktivera kortet genom att välja låntagarkategori och hemmabibliotek.

Logga in i LUBcat

Lånevillkor för Lunds universitets bibliotek

LU-kortets hemsida

Information om ditt studentkonto på Lunds universitets hemsida

 Även personer utan koppling till universitetet är välkomna att låna på biblioteken, då ordnar vi ett lånekort för externa personer direkt i informationsdisken.

En student lånar av bibliotekarien i informationsdisken. Foto Johan Bävman.

Lånetider

Kursböcker

Lånetiden på kursböcker är 14 dagar. Förseningsavgift tas ut med 10 kr per bok och dag. Om ingen annan köar på boken, förnyas lånet automatiskt ytterligare fem gånger. Om boken är beställd skickas ett mail med information om att du ska lämna tillbaka boken.

Övrigt material

Lånetiden på övriga böcker är 4 veckor. Om ingen annan köar på boken, förnyas lånet automatiskt ytterligare fem gånger. Om boken är beställd skickas ett mail med information om att du ska lämna tillbaka boken.

Återlämning och upphämtning

Du kan återlämna dina böcker på samtliga bibliotek inom LUB. Genom att reservera en bok och välja var du vill hämta den (avhämtningsställe) får du dina böcker skickade till valfritt bibliotek för upphämtning. 

Så ställer du dig i kö på bok

Om boken du söker är utlånad kan du ställa dig i kö via knappen "Köa på alla exemplar" i LUBcat. Där ser du också hur många som står i kö. När boken är återlämnad får du besked via e-post.

Så kontrollerar du dina lån

Du kan kolla dina lån och beställningar i LUBcat genom att logga in på ditt konto

Låna e-böcker

E-böcker kommer du automatiskt åt på en dator på campus. Hemifrån får du access genom att logga in med ditt Studentkonto eller LUCAT-id.

Låna böcker från bibliotek utanför LUB

Behöver du få tag i en bok som inte finns på något av Lunds universitets bibliotek? Då kan du beställa den som fjärrlån. Det går också bra att lämna boken som ett inköpsförslag.

Beställ ett fjärrlån i Lunds universitets biblioteks fjärrlånesystem Basill

Lämna ett inköpsförslag

Sidansvarig: webbredaktion@lth.lu.se | 2020-05-20