Plast i haven väckte idén om ätbara sugrör

Efter framgångar med ett studentprojekt grundade LTH-alumnen Divya Mohan företaget The edibles – och nu siktar hon på riskkapital för att kunna nå ut på marknaden med sin första produkt.

Tiina Meri – Publicerad den 1 juli 2020

Divya Mohan vill förnya inom livsmedelsindustrin. Foto: Privat

Hösten 2017 tog hon sin internationella masterexamen inom livsmedelsinnovation och produktdesign vid Förpackningslogistik på LTH – och med sig tog hon idé och kunskaper som uppstått under ett studentprojekt om ätbara och biologiskt nedbrytbara sugrör. 

– Jag och några vänner i min klass blev bestörta när vi förstod att sugrör av plast hamnar på sjunde plats när man undersöker de vanligaste föremålen i plastbergen som flyter i Stilla havet. Min kandidatexamen tog jag inom bioteknik, och jag har alltid varit intresserad av förpackningar och logistik inom livsmedelssektorn. Sedan vi bestämde oss för att titta på ätbara sugrör har idén inte gett någon ro. Under 2017 tog jag projektet vidare på egen hand.

Idag arbetar Divya Mohan som produktutvecklare på Probi AB, men på kvällarna driver hon även egna företaget The edibles. Där är hon på väg att skala upp produktionen av veganska sugrör som kan bestå 30 minuter i vätska och finns med choklad- eller kanelsmak, liksom i en version utan smak. 

Kunderna – företag och kaféer i första hand – står redan på kö. 

– Formulan har tagits fram med tanke på att ingredienserna ska vara globalt tillgängliga och att sugrören behöver vara billiga, för ingen vill betala mycket pengar för ett sugrör. 

Divya Mohan vill att inte bara produkten utan hela produktionskedjan ska vara miljömässigt hållbar. Förra året fick hon fram vad hon beskriver som ”en ganska solid prototyp”. Den utvecklas vidare under 2019 med stöd från Almi så att tillverkningen kan ske i en automatiserad process.

Vad hon lärt sig under tiden som start-up-företagare? 

– Jag lär mig långsamt om helt nya saker, som affärsutveckling och marknadsföring. Jag trodde inte att jag var en sådan som startar företag och det höll mig tillbaka. 

– Jag borde ha satsat tidigare, snabbare och mer aggressivt. Märkligt nog var det kunderna, de på andra sidan, som fick mig att se att jag klarar att bygga en affärsverksamhet i främmande land och att jag kan lära mig sådant som prissättning och affärsmodeller. 

Divya Mohan säger att hon håller ett öppet sinne inför framtiden och att hon tänker anpassa sig efter marknadens behov. 

– Jag vill utöka sortimentet och utveckla fler ätbara och hållbara lösningar som kan förnya inom livsmedelsindustrin.

Material och möjligheter

Material och möjligheter

Läs LTH-nytt nr 1 2020

FAKTA | Divya Mohan

FAKTA | Divya Mohan

Född: Bangalore, Indien

Start-up: The edibles

Framgångsrikt studentprojekt: Tillsammans med Brendan Crosse och Syahir Suhaimi vann Divya Mohan 2017 Dragons at the university – en tävling där studenter från Lunds universitet berättar om företagsidéer inför en jury med riskkapitalister.

Hennes företag valdes 2017 som ett av topp-tjugo bland nybildade företagen av Thought for food challenge, en global tävling inom mat- och jordbrukssektorn.