Hoppa till huvudinnehåll

En världsledande, nyfiken miljö – med nya nanolabbet som en av hörnpelarna

Svar om sjukdomar och träffsäkra läkemedel. Bättre batterier och sensorer. Smartare solceller, LED-belysning, halvledare – och minskat behov av naturresurser. Lunds universitets nya nanolaboratorium blir möjligt tack vare ett långsiktigt samarbete med externa aktörer där siktet är inställt på att möta hållbarhetsutmaningar och ge svar på många av framtidens nyfikna frågor.

Tiina Meri – Publicerad den 22 augusti 2024

Visionsbild från Science Village, vy över ett torg.
Science Village i nordöstra Lund ska bli en innovativ och internationell mötesplats för studenter, ”forskningsspets” och företagande. Där kommer frågor om exempelvis morgondagens läkemedel och hållbara material att besvaras. I området planeras ett nytt och utökat nanolaboratorium som kompletterar Max IV och ESS. Illustration: TMRW/Science Village

Stegvis närmar sig dagen då LTH och Lunds universitet har campus även i Science Village, i den ”nya” och framväxande stadsdelen Brunnshög. På den tidigare vindpinade ytan nära forskningsanläggningarna Max IV och ESS planeras mer än 250 000 kvadratmeter kontor och laboratorier.

Och det som nu tar form är ett område där forskare, studenter, företag och allmänhet kan mötas på ett sätt som närmast för tankarna till en kunskaps- och innovationstät miljö som Silicon Valley.

Atomslöjdsal för hållbarhet

I dagsläget planeras för uppförandet av vad som blir den tredje spjutspetsen bland de världsledande forskningsanläggningarna i Lund – nämligen Nanolab Science Village. Det nya nanolabbet kan beskrivas som en uppgraderad ”atomslöjdsal” där forskare både ska bedriva grundforskning och söka efter lösningar som leder mot en mer hållbar värld.

– Genom att förlägga en excellent forskningsinfrastruktur för nanoteknik i närheten av Max IV och ESS bidrar Lunds universitet och våra samarbetspartners till den svenska regeringens vision om en världsledande forskningsmiljö inom material- och biovetenskap, säger Anneli Löfgren, biträdande föreståndare för NanoLund och projektledare för det som kallas Etapp 1 i Lunds universitets etablering i Science Village.

”Extremt avancerad”

Enligt henne hade den nya nanofaciliteten inte kunnat förverkligas om det inte vore för att universitetet, och då närmare bestämt NanoLund, hade fått finansiellt stöd från utomstående aktörer.

– Nanoforskningens utrustning är extremt avancerad och kostsam. Tack vare externa bidrag kan Lunds universitet gå i mål med Nanolab Science Village och därmed etableringens första etapp. Det som kommer att växa fram är en levande och kunskapspräglad stadsdel där forskningen, precis som utbildningen och innovationsmiljöerna, är i global framkant och kan dra nytta av olika synergier, säger Anneli Löfgren.

Möjliggör materialforskning

Från cirka 2018 och framåt har Lunds universitet fått en rad större donationer som förstärker varandra. Tillsammans möjliggör de att det nya nanolaboratoriet inom några år kan öppna för samarbeten med akademi, institut och företag – till nytta för samhället.
 

 

En av de av de senaste stora satsningarna på Nanolab Science Village görs av Olle Engkvists Stiftelse, som beslutat att under fem år bidra med 100 miljoner kronor till anskaffning av laboratorieutrustning.

 – Med hjälp av den toppmoderna utrustningen kan vi göra nyfikenhetsdrivna experiment och tillverka exempelvis smartare, starkare och mer miljövänliga material, säger Anders Mikkelsen, professor i synkrotonljusfysik och föreståndare för NanoLund.

Tvärvetenskapligt – kring naturens minsta 

Vid NanoLund – Lunds universitets centrum för nanovetenskap – samarbetar idag fler än 400 forskare inom teknologi, naturvetenskap, samhällsvetenskap och medicin.

– Nanoforskning ger till exempel hopp om mer miljövänlig teknik för solceller, om energieffektiva och förbättrade halvledare, om vattenrening och hållbara transporter – och dessutom om snabbare diagnostik och individanpassad behandling vid sjukdom, säger Anders Mikkelsen.

Så naturens minsta beståndsdelar spelar roll när några av de stora frågorna ska lösas?

– Nanolab Science Village kompletterar Max IV och ESS. Här kommer vi att ta fram helt nya avancerade material på nanoskalan, självklart med sikte på säkerhet för människa och miljö. Jag tror att Science Village-miljön kommer att bjuda på stora forskningsframgångar som gagnar omvärlden, och att Lund är på väg att bli ännu mer lockande för forskare, företag, innovatörer och studenter från hela världen. Känslan är att vi är på rätt plats, i rätt tid.


Illustrationer: KOBE/Science Village, SPACE/Science Village
Foto: Jesper Löfman/Myfab, Leif Janson, Charlotte Carlberg Bärg, Tiina Meri

Översiktsbild över nordöstra Lund, nattetid. Illustration.

Etablering i Science Village – Etapp 1

Nanolab Science Village utgör Etapp 1 i Lunds universitets etablering i den dynamiska miljö för utbildning, forskning och innovation som just nu växer fram nära Max IV och ESS i nordöstra Lund.

Under senare år har Olle Engkvists Stiftelse, Crafoordska stiftelsen, Sparbankstiftelsen Finn, LMK-stiftelsen, Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse och Vetenskapsrådet (den senare genom det nationella infrastruktursamarbetet Myfab) gett mångmiljonstöd till ny laboratorieutrustning som behövs för avancerad forskning inom nanovetenskap och nanoteknologi.

Sammantaget möjliggör det externa stödet att Nanolab Science Village inom några år kan öppna för samarbeten med akademi, institut och företag – till nytta för samhället.

Sputtringsverktyg i glimrande silverfärg. Foto: Charlotte Carlberg Bärg

NanoLund

NanoLund är Lunds universitets centrum för nanovetenskap och Sveriges största forskningsmiljö inom nanovetenskap och nanoteknologi. Forskarna fokuserar på sex områden:

  • Fotoner
  • Halvledarteknologi
  • Kvantfysik
  • Life science och nano
  • Materialvetenskap och tillverkning
  • Nanosäkerhet

Målet med forskningen är att den ska leda till att nya innovationer och produkter kan designas på ett säkert sätt för både människor och miljö.

Porträttfoto av Anneli Löfgren.

Anneli Löfgren är biträdande föreståndare för NanoLund och projektledare för Etapp 1 i Lunds universitets etablering i Science Village.

Porträttfoto av Anders Mikkelsen.

Anders Mikkelsen är professor i synkrotonljusfysik och föreståndare för NanoLund.