Hoppa till huvudinnehåll

Dags att rena sjön Sjön!

– Publicerad den 21 september 2015

I fredags arrangerade Akademiska Hus en invigning av de nya bryggorna vid sjön Sjön. Jag måste säg att det har blivit oerhört fint. Tack!

Tillsammans med Helsingkronas nya hus känns det som om LTHs campus fått en ordentlig ansiktslyftning. I mitt korta anförande under invigningen refererade jag till att när jag inledde min bana på LTH under tidigt 80-tal var sjön ett riktigt ”sunkhål”. När jag under min korta tid som inspektor för LTH under 2014 deltog i Regattan måste jag säg att en del av det fortfarande gäller. Även om bryggorna är fina lämnar väl själva pölen en del annat att önska. Som inspektor ingår det ju att man skall provsmaka vattnet. Jag måste erkänna att jag fuskade efter att ha blivit varnad av en student, som gjort mätningar på detsamma, att det är en ren hälsofara! Att fler studenter inte blir sjuka (eller det blir de kanske?) är ett under.

På LTH har vi flera forskargrupper som sysslar med vattenrening ur olika synvinklar. Vi har också företag i vårt nätverk inom området. När jag i våras nämnde på ett ledningsmöte att vi borde rena vattnet i sjön Sjön spred sig ryktet att jag ville göra vattnet drickbart. Vi kanske inte når ända dit, men i varje fall att det inte utgör en hälsofara under Nollningen. Kan vi inte försöka få sjön Sjön till ett levande lab för våra studenter som sysslar med dessa frågor? Tydligen finns det några stackars karpar som simmar runt i denna sörja. Kan vi inte försöka få en lite drägligare miljö för dem?

Vem tar bollen att driva detta? Vi har säkert forskare och alumner som kan hjälpa till. Vi kan bygga ett litet experimentreningsverk eller något liknande där våra studenter kan labba. Kanske finns det växter som kan hjälpa till? Vad vet jag med min elektronikbakgrund, men jag är säker på att kunskapen finns på LTH med omnejd.

Ett litet steg som jag tror kunde bli ett lysande synlighetsprojekt för LTH!

Viktor Öwall
Rektor LTH