Hoppa till huvudinnehåll

Grattis till examen!

Fredagen den 24 maj är det dags för rekordmånga examinander att ta emot diplom ur rektors hand på LTH:s högtidliga examenshögtid i universitetshuset aula. Högtidstalet hålls av nobelpristagaren Anne L’Huillier. Under högtiden, som direktsänds på webben, kommer också stipendium från Sahlbergs donation samt Teknologkårens pedagogiska pris att delas ut.

– Publicerad den 24 maj 2024

Flera hoprullade diplom
2024 är det rekordmånga examinander som kommer att ta emot diplom ur rektors hand på LTH:s högtidliga examenshögtid.

Våren 2024 är det 324 nyutexaminerade civilingenjörer, masterstudenter, högskoleingenjörer, industridesigners och arkitekter som diplomeras på LTH:s examenshögtid i universitetsaulan.

Examenshögtiden är uppdelad i två tillfällen, den första börjar kl 12 och det andra tillfället kl 16. Båda högtiderna livesänds på www.lth.se/stream så att nära och kära - i och utanför Sverige - som inte kan komma, har möjlighet att följa ceremonin på distans. 

Högtidstalare är LTH-professorn och Nobelpristagaren Anne L’Huillier vid båda högtiderna. Examinandens tal vid den första ceremoni hålls av Heidrun Dis Magnusdottir, som studerar på masterprogrammet i maskininlärning, system och reglerteknik, och av Charlotta Sporre, som studerat på civilingenjörsutbildning i teknisk fysik, vid den andra.

Teknologkårens pedagogiska pris

Vid ceremonin kl. 12 delas Teknologkårens pedagogiska pris delas ut till Anna Axelsson, Institutionen för datavetenskap, med följande motivering:

Anna tilldelas Teknologkårens pedagogiska pris för sitt engagemang, för att hon ligger i framkanten av digital pedagogik och för sin lyhördhet till studenters åsikter. I fördjupningskursen i programmering har Anna digitaliserat stora delar av kursen så att studenter kan ta sig an materialet i sin egen takt och på en plats som passar dem. Anna kompletterar det digitala förgjorda materialet med frågestunder både på plats och digitalt vilket ytterligare möjliggör för studenterna att planera sina studier själva. Anna ser även till att det digitala materialet är väl uppdaterat och uppskattat av studenterna. Sammanvägningen av detta gör Anna till en uppskattad lärare. Men Annas engagemang för studenter slutar inte i undervisningen utan även på sin fritid visar hon att studenter är viktiga. Efter arbetstid, ett antal gånger per år, är hon med på D-chips event för att även där svara på frågor, hjälpa och inspirera kvinnliga och icke-binära studenter vid D-sektionen under deras studietid. Detta engagemang gör Anna till ett självklart val för Teknologkårens pedagogiska pris. Tack Anna för att du inspirerar studenter till lärande! 

Stipendium från Sahlbergs donation

Vid ceremonin kl. 16 delar LTH ut stipendiumför särskilt framstående examensarbete ur Karl-Erik Sahlbergs donation. Stipendiet är på 50 000 kronor och årets stipendiat är Saskia Purbojo, mastersprogrammet i bioteknik, som belönas för sitt examensarbete Techno-Economic Analysis of 5-HMF Production from Sugar Beet Molasses and A Potential Application. Stipendiet presenteras av Carl Sahlberg och Caroline de Geer Sahlberg.

Ceremonierna sänds live via lth.se/stream