Hoppa till huvudinnehåll

Snart dags för lucköppning i årets julkalender

Snart är det dags att öppna första luckan i Lunds Tekniska Högskolas julkalender. I 24 kortfilmer – en för varje dag fram till julafton – får lucköppnarna se allt från visuellt färgsprakande experiment till tips på saker som går att göra hemma.

Sara Hängsel – Publicerad den 27 november 2023

LTH-studenterna Rend Mahde och Irene Truong sitter i en soffa omgivna av julpynt.
LTH-studenterna Rend Mahde och Irene Truong syns i årets julkalender. Foto: Kumri Altunkaynak

Julkalendern har lockat mängder med tittare sedan starten för 17 år sedan. Årets kalendermakare är LTH-studenterna Rend Mahde och Irene Truong, som läser Byggteknik – väg- och trafikteknik respektive Elektroteknik, samt projektledare Kumri Altunkaynak.

– LTH:s julkalender är rolig, pedagogisk och bidrar med mycket julglädje. Det är roligt att få vara med och föra vidare traditionen med en intresseväckande, teknisk och underhållande julkalender som inspirerar elever, säger Rend.

Har ni några favoritavsnitt?

– Mitt absoluta favoritavsnitt är lucka fyra. Där gör vi ett experiment med grapefuktskal och ballonger, säger Irene.

– Det skulle nog vara julkalenderns allra första avsnitt, där vi skapar vi ett moln. Jag tycker också att lucka 23, “Färgade flammor”, är ett av de häftigaste, säger Rend.

Vad hoppas ni att årets julkalender ska ge sin publik?

– Glädje, kunskap, julkänsla och massor av nyfikenhet på teknik och naturvetenskap, säger Irene.

I den tillhörande experimentboken hittas favoritexperiment som med enkla medel går att göra hemma eller i klassrummet. Boken laddas ned via avsnittsinformationen på Youtube eller julkalenderns Facebooksida.

– Målgruppen är alla som tycker om att se olika experiment, men nivån är anpassad för grundskoleelever. I många klasser väljer man att titta på kalendern under skoltid, säger projektledare Kumri Altunkaynak.

Förhandstitta på julkalendern i årets teaser:

Teaser – LTH:s julkalender 2023

Kalendern kan ses i följande kanaler:

LTH:s webbplats
LTH:s Youtubekanal
Julkalenderns Facebooksida