Hoppa till huvudinnehåll

15 år med LTH:s julkalender

Nu är det äntligen dags för lucköppning igen! LTH:s julkalender har blivit en tradition för många som tycker om experiment inom fysik, biologi, kemi och teknik.

Sara Hängsel – Publicerad den 24 november 2021

Marina Peltonen, Julia Jakobsson och Hanna Norrud har gjort årets julkalender.
LTH-studenterna Marina Peltonen, Julia Jakobsson och Hanna Norrud har gjort årets julkalender.

Bakom årets upplaga av julkalendern, som görs för femtonde året i rad, hittas LTH-studenterna Hanna Norrud, Julia Jakobsson och Marina Peltonen. Hanna läser teknisk fysik, medan Julia och Marina läser teknisk nanovetenskap.

- Vi vill att julkalendern ska inspirera och väcka intresse för naturvetenskap, matematik och teknik hos barn och ungdomar, och visa på vilka coola saker man kan göra inom dessa ämnen! Vetenskap innefattar inte alltid svåra eller tråkiga moment. Det kan också vara väldigt enkelt - som att göra en motor av endast tvål, säger Marina.

Experiment anpassade för klassrum

Målgruppen är alla som tycker om att se olika experiment, men är precis som tidigare är nivån anpassad för att fungera för grundskoleelever. I många klasser väljer man att titta på kalendern under skoltid. Två avsnitt i veckan är specialutformade för skolverksamhet, och har då en tillhörande lärarhandledning.

- Varje tisdag och torsdag visas experiment anpassade för ett klassrum, till exempel hur man gör sockerkristaller eller en enkel kompass. Vi hoppas att julkalendern blir en möjlighet för lärare att ta del av aktuell och viktig forskning och få ytterligare verktyg för undervisning, säger Hanna och fortsätter:

- Vi har velat visa upp LTH:s breda forskning och hur just teknisk kompetens bidrar till spännande möten mellan olika ämnen. Det speglas särskilt i de avsnitt där vi intervjuar forskare och besöker olika forskningsmiljöer.

Hur har det varit att göra LTH:s julkalender?

- Detta är den längsta julen någonsin! Vi har firat jul sedan vi började planera kalendern i juni. Den stora utmaningen har varit alla experiment, som inte alltid fungerat problemfritt. Men det tillhör ju också själva labbandet. Ibland ser man inte det resultat man hoppats på - och då får man ändra planerna, säger Julia.

Julkalendern släpper avsnitt 1-24 december.

Se på LTH:s julkalender

Kalendern publiceras även i följande kanaler:

LTH:s Youtubekanal 

Julkalenderns Facebooksida