Hoppa till huvudinnehåll

”Tillför en halv miljard per år till informations- och kommunikationsteknik”

För att säkra svensk konkurrenskraft krävs en utökad satsning på forskning och innovation inom informations- och kommunikationsteknik, skriver rektorerna för LTH och Chalmers tillsammans med ledande företrädare för Ericsson och Stora Enso i en debattartikel i Dagens industri, Di.

Tiina Meri – Publicerad den 17 januari 2020

Modellbygge av bil i miniatyr, på LTH:s robotlabb. Foto.
En större satsning är nödvändig för att Sverige ska återta positionen som ett ledande IKT-land och för att kunna bygga ut den högre utbildningen. På bilden: Studentprojekt på LTH:s robotlabb. Foto Håkan Röjder

En utökad satsning på informations- och kommunikationsteknik (IKT) i samverkan mellan industrin, lärosäten och offentlig verksamhet kan leda i riktning mot en hållbar omställning och till att svensk välfärd stärks, resonerar undertecknarna av debattartikeln – däribland LTH:s rektor Viktor Öwall: 

”För att behålla och stärka Sveriges välstånd är det nödvändigt att vi behåller rollen som skapare av avancerade produkter och teknologi. Det är därför mycket viktigt att bygga ut den högre utbildningen på våra universitet och högskolor inom IKT för att säkra Sveriges förmåga till avancerad produkt- och tjänsteutveckling.”

Hela debattartikeln på dn.se