Problemlösare – ni gör oss stolta!

– Publicerad den 14 november 2018

Studenterna är LTH:s viktigaste produkt, brukar jag säga. Det är genom att utbilda studenter som vi är till störst nytta för samhället. 

Därför blir jag otroligt stolt varje år när jag besöker ARKAD, som är södra Sveriges största arbetsmarknadsmässa, och som helt arrangeras av våra studenter. 

LTH är inte inblandat i att organisera evenemanget, vilket jag tycker är värt att påpeka och imponerande i sig. För det visar att vi inte bara lär våra studenter tekniska färdigheter utan också att organisera näringslivskontakter, projekt och stora mässor på ett alldeles föredömligt sätt.

Jag är också mycket stolt över att näringslivet tycker att ARKAD är så viktigt! Över 200 utställare deltar i mässan. Det här stora deltagandet visar hur attraktiva LTH:s studenter är. 

Hit kommer alltså företag och organisationer som hör till Sveriges mest populära arbetsgivare och som söker nya medarbetare. Studenterna som besöker ARKAD får chansen att hitta examensarbete, praktik, anställning, sommarjobb eller bara lära känna sin framtid lite bättre. Kontakterna som knyts är till nytta för alla.

En annan sak som jag är stolt över:
LTH-studenter har med bioteknikstudenten och projektledaren Albert Anis i spetsen deltagit i den så kallade IGEM-tävlingen i Boston, en tävling i ämnet syntetisk biologi där lag från hela världen försöker lösa olika samhällsproblem inom exempelvis miljö och medicin. (IGEM står för International Genetically Engineered Machine Foundation). 

Lunds universitets lag var ett av de lag som kom hem från Boston med hedersomnämnandet guldmedalj i bagaget – detta för ett projekt som kort sagt går ut på att öka cellproduktivitet med hjälp av hemoglobin. 

Förra året deltog Lund med ett projekt som handlade om bioplastrester i haven – närmare bestämt en mikroplastdetektor – och studenterna fick då en bronsmedalj samt en nominering för bästa matematiska modell. I ARKAD-vimlet hittar ni dem som nu uppmanar fler studenter att vara med i nästa års IGEM-tävling med något potentiellt omvälvande projekt. 

Ingen tvekan råder väl om att våra studenter är viktiga, kreativa problemlösare som kommer att ta sig an de stora samhällsutmaningarna? 

Viktor Öwall

Rektor LTH