Campus fullt av liv igen!

– Publicerad den 31 augusti 2017

Efter en lugn sommar i Lund och på LTH är det fullt av liv igen. Studenter överallt och det sprudlar av aktivitet. Under de senaste två veckorna har jag haft nöjet att välkomna LTH:s nya studenter i både Lund och Helsingborg. Lika roligt varje gång när man riktigt känner förväntningarna och spänningen i luften.

När jag hälsar välkommen försöker jag ge en känsla av varför studenterna har kommit rätt. Varför LTH är Sveriges bästa tekniska högskola (en något subjektiv bedömning). Varför LTH är stället där det händer!

Jag har berättat om forskning i världsklass såsom världsrekord i datahastighet för 5G, ScanOat – vårt nya havrecentrum, forskningsprogrammet STEPS om biobaserad plast, Google som investerar 120 miljoner svenska kronor i företaget glō som kommer ur vår framgångsrika nanoforskning. Inget dåligt track record! Jag har vidare pratat om studentinnovation: "rymdduschen" från Orbital Systems, Hövding och bananmjöl. Det är så otroligt roligt med den bredd LTH kan uppvisa, speciellt tillsammans med resten av Lunds universitet!

Men utnyttjar vi denna bredd, inom LTH och Lunds universitet? Jag tror inte att vi gör det fullt ut, och att det därför finns mycket att vinna. När vi formerar oss ordentligt har vi en oerhörd potential, se till exempel på plastforskningen inom STEPS. Vi har under sommaren dragit igång ett initiativ runt drönare: I september börjar en drönarutbildning i Ljungbyhed på Trafikflyghögskolan (TFHS), en del av LTH. Där händer så mycket inom både teknikutvecklingen och applikationerna. Hur kan vi använda all den kunskap som finns inom universitetet för att göra något nytt? Än så länge är det i sin linda, men jag har stora förhoppningar och ser väldigt positivt på den närmaste tiden!

Och så smolken i bägaren. Vi har ett antal internationella studenter som nekats uppehållstillstånd med motiveringen ”bristande studieavsikt”. Några av dessa har fått stipendium från Lunds universitet efter att vi bedömt deras kvalifikationer och deras motivation. Jag ifrågasätter starkt Migrationsverkets bedömningar och efterlyser en bättre dialog mellan myndigheterna. Vi har också internationella studenter som beviljats uppehållstillstånd men sitter och väntar på sina dokument.

Detta drabbar Sverige som utbildningsnation, men framför allt drabbar det dessa studenter som kanske nu nekats en möjlighet i livet! Hanteringen måste bli bättre.

Och sedan har vi naturligtvis boendesituationen för studenter, men där finns så mycket problem att jag lägger ner direkt ...

Men i varje fall: fantastiskt roligt med ett campus fyllt av liv igen. Varmt välkomna till LTH! Vi skall alla göra vårt bästa för att ge er en gedigen utbildning och en bra studietid.

Lycka till!

Viktor Öwall
Rektor LTH